Anne Schoen: "Niets is een-op-een in de voorstelling terecht gekomen, behalve één zin uit mijn moeders afscheidsbrief." (Foto: Hilde Wijnen)
Anne Schoen: "Niets is een-op-een in de voorstelling terecht gekomen, behalve één zin uit mijn moeders afscheidsbrief." (Foto: Hilde Wijnen) Foto:

'Missen is natuurlijk ook gewoon houden van'

Anna Schoen maakt voorstelling over overleden moeder

za 20 nov 2021, 16:25

ARNHEM - Op haar elfde verloor Anna Schoen haar moeder. De theatermaakster is inmiddels zelf moeder - een moeder zonder moeder - en maakte een voorstelling over de dag dat zij ouder werd dan haar moeder was toen zij overleed: Echo. Op donderdag 25 november gaat het toneelstuk in première in Huis Oostpool in Arnhem. Aanvang 20.15 uur. 

Door Hilde Wijnen

"Eigenlijk dacht ik dat het onderwerp te privé was. Want wat interesseert Pietje het nou dat mijn moeder overleden is? Daarom heb ik ook iemand anders gevraagd erover te schrijven. Koen Frijns is dat. Nu lijkt het mijn verhaal - ik gebruik mijn eigen naam, die van mijn vriend en van mijn kinderen - maar voor een groot deel is het natuurlijk fictie." 

Anna Schoen is samen met Lotte Dunselman oprichter van theatergroep Echo. Het theaterstuk Echo, over de dag dat Anna ouder wordt dan haar moeder was toen zij stierf, is de eerste voorstelling die uitkomt nadat Dunselman in 2019 na vijftien jaar uit de groep stapte. "Als ik in mijn eentje verder ga, dacht ik, dan moet ik ook eerst in mijn eentje spelen", vertelt Schoen. "En dit, deze dag die steeds dichterbij kwam, was het onderwerp waar het over moest gaan. Het was onontkoombaar." 

Universeel

Behalve Koen Frijns speelt ook Eef van Breen een belangrijke rol bij het maken van de voorstelling. Hij schreef de muziek. "Ik heb Koen en Eef een heleboel foto's gestuurd - van mijn moeder, ons gezin, van onze laatste vakantie samen - en ook haar afscheidsbrief en haar dagboek heb ik met hen gedeeld. Zij zijn daar vervolgens mee aan de slag gegaan en hebben er een fantasievol, grappig stuk van gemaakt dat niet alleen voor moeders, maar voor iedereen herkenbaar is. Niets is een-op-een in de voorstelling terecht gekomen, behalve één zin uit mijn moeders afscheidsbrief. Die gaat over hoe onvoorstelbaar het is dat ze nooit zal weten wat voor iemand ik zal worden. Maar ook dat is een heel universeel beeld." Naast haar eigen voorstelling wilde Anna ook andere moeders die hun moeder verloren zijn aan het woord laten. Dat resulteerde in Moeders zonder Moeder, een serie van zes korte films gemaakt door Marie-Anne Faustinelli en Caro de Feijter. 

"Een fantasievol, 
grappig stuk dat niet
alleen voor moeders maar voor iedereen
herkenbaar is"

"Het zijn heel verschillende vrouwen met heel verschillende verhalen, toch raken ze elkaar in de kern: de wens jezelf ergens in te herkennen, je te kunnen spiegelen aan iemand en het gemis daarin. Het is troostend, maar ook heftig te horen dat een vrouw van zeventig nog steeds haar moeder kan missen. Dat dat blijft en nooit verloren gaat. Het is eigenlijk wel heel mooi. Missen is natuurlijk ook gewoon houden van." 
De voorstelling Echo is eerder uitgekomen als livestream en op film, maar is nu voor het eerst op de planken te zien. Meer informatie en kaarten kijk op de website www.tgecho.com/voorstellingen/echo en www.toneelgroepoostpool.nl.