Amsterdam Sinfonietta. (Foto: Anna van Kooy)
Amsterdam Sinfonietta. (Foto: Anna van Kooy) Foto:

Het Franse chanson klinkt in Musis

di 16 nov 2021, 09:42

ARNHEM - Van 25 november tot 8 december toeren Amsterdam Sinfonietta en Thomas Oliemans door Nederland met Formidable! De gevierde operzanger keert in dit programma met Amsterdam Sinfonietta terug naar een van zijn eerste liefdes: het Franse chanson. Het gezelschap strijkt woensdag 1 december neer in Musis Arnhem, 20.00 uur.

Bekende en onbekende chansons van Jacques Brel tot Charles Aznavour en van Charles Trenet tot Barbara, en klassieke werken voor strijkers van Franck, Debussy en Fauré passeren de revue. 
Franse chansons zijn bariton Thomas Oliemans met de paplepel ingegoten. Onder andere via een krakerige autoradio zittend op de achterbank onderweg naar Vendée of Dordogne. Hij begon ze op gehoor op de piano na te spelen en puur fonetisch na te zingen. Jaren later is Oliemans het chanson niet uit het oog verloren: "Bij vrijwel elke ontwikkeling die ik muzikaal doormaakte bleek het chanson te zijn meegegroeid."


Amsterdam Sinfonietta en Thomas Oliemans hebben al gedurende lange tijd een sterke band. De afgelopen jaren is Oliemans bij het orkest te gast geweest met klassiek repertoire. Totdat hij op een avond achter de piano Que reste-t-il de nos amours van Charles Trenet zong. Op dat moment werd het idee geboren om met elkaar een project op te zetten rond het Franse lied.