De actievoerende wijkbewoners. (Foto: Ellen Koelewijn)
De actievoerende wijkbewoners. (Foto: Ellen Koelewijn) Foto:

‘Buslijn 13 moet meteen terugkeren’

Bewoners Klarendal komen in actie

wo 17 nov 2021, 14:30

ARNHEM - Je bent al op leeftijd en moet een eind naar de bushalte lopen. Op de heenweg loopt de weg af, dat is nog enigszins te doen. Maar terug moet je de bult op. Zie dat maar eens voor elkaar te krijgen. Daarom vinden veel bewoners van de wijk Klarendal dat buslijn 13 terug moet komen.

Door Vincent Bos

En ze laten het niet bij woorden. De bewoners zijn in actie gekomen. Ze hebben de vergadering van Provinciale Staten aangegrepen om hun ongenoegen over het verdwijnen van de buslijn kenbaar te maken. Veel wijzer zijn ze er nog niet van geworden, maar ze geven niet op.
Gerard Veenstra en Henny Noordzij hebben in Klarendal vierhonderd handtekeningen opgehaald van bewoners die evenals verschillende wijkorganisaties vinden dat buslijn 13, hun verbinding met de stad, terug moet komen. Omdat het voor de meeste bewoners gewoon onmogelijk is naar station Velperpoort te lopen.
"De provincie verwijst naar het college van B&W in Arnhem dat inzet op een buurtbus voor Klarendal. Maar een buurtbus is volgens ons helemaal niet haalbaar. Waar haal je dertig vrijwilligers vandaan om de bus te laten rijden? Want zoveel chauffeurs zijn er nodig voor een buurtbus. Die vind je niet in de wijk. Organisaties in de wijk komen nu al vrijwilligers te kort. We hebben al voorgesteld de bus een extra lus langs Rijnstate te laten rijden. Ook dat voorstel vindt geen gehoor”, zegt Noordzij. Ze wijst erop dat door het ontbreken van goed openbaar vervoer bewoners niet meer naar de stad kunnen. "Mensen raken nog meer geïsoleerd."
De actievoerders hebben veel steun gekregen. "We zijn in gesprek geweest met de gemeenteraad. Er is een motie aangenomen die verder strekte dan het weer invoeren van lijn 13. De gemeente zet echter in op de buurtbus. Dat is aardig maar in de praktijk werkt dat niet zo. In 2015 is die buslijn 13 weer ingevoerd. Ik heb het idee dat Breng nu corona aangrijpt om de lijn weer te schrappen.” De bewoners voelen zich niet verslagen. "Gelukkig krijgen we steun van de opbouwwerker van welzijnsorganisatie Rijnstad en staat de SP achter ons. De nood is hoog. Zeker gezien de vergrijzing. Veel mensen zijn nu aangewezen op hulp van familie. Maar beter is als buslijn terugkeert.”
(-)

Over eenzaamheid gesproken.” Noordzij spreekt uit ervaring. Ze heeft familie die in Hoogvliet, Ridderkerk, woont. "De personen waar het hier om gaat zijn in de negentig. Met buslijn 13 was een reis vanuit het westen van het land voor hen nog te doen. Nu komen ze niet meer omdat ze te ver moeten lopen." 


Hennie Noordzij bruine jas, 

Lyda Visser grijze pet, 

Paul Janse Mondkapje. 

Gerard Veenstra oranje jas

Gerrit Dassen bruin jack 

Adri du Pont blauwe muts.

Afbeelding