Honderden zonnepanelen op het dak van Tennishal Molenbeke

ma 15 nov 2021, 15:12 Algemeen Kort nieuws

ARNHEM - In de Arnhemse buurt Molenbeke hebben bewoners hun oog laten vallen op het dak van de tennishal Molenbeke om daarop ruim 1400 zonnepanelen te leggen en groene stroom te gaan produceren. 

Nadat overeenstemming is bereikt met Stichting Sportpark Molenbeke over het gebruik van het dak, is er een buurtcoöperatie opgericht. Deze coöperatie gaat leden werven om de installatie te financieren, te realiseren en te exploiteren. “Het rendement voor de deelnemers is 4,5% op jaarbasis”, aldus de coöperatie. 

Investeerders gezocht

Wat wordt er gedaan? Er worden 1416 zonnepanelen gelegd op de tennishal van Stichting Sportpark Molenbeke. Het doel is de installatie operationeel te hebben eind 2022. Om dit mogelijk te maken zoeken ze investeerders voor dit project. De eerste stap om mee te doen is een voorinschrijving via de website www.zonopmolenbeke.nl. Inschrijven is per direct mogelijk. Deelname staat open voor alle Arnhemmers in de postcodegebieden 6815, 6816, 6821, 6822, 6823, 6824 en 6828. 

Het is een zogenaamd SCE-project. SCE staat voor Subsidie Coöperatieve Energieopwekking. Via de SCE-subsidie staat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland 15 jaar garant voor het uitkeren van een vergoeding waardoor de deelnemers verzekerd zijn van een vooraf vastgesteld rendement. 

De Coöperatie Energie Molenbeke U.A. is ontstaan uit de energiecommissie die in Molenbeke actief is sinds 2019. Die commissie bestaat uit: Leon van Ginneken, Arjen Coster, Ruben Driessen, David Willemsen, Mathijs Philips en Mark Kok. Mathijs Philips, David Willemsen en Mark Kok vormen het bestuur van de coöperatie. 

Waarom doen zij dit? “Omdat wij het belangrijk vinden lokaal groene stroom op te wekken. En omdat wij het belangrijk vinden dat de opbrengsten ook lokaal terugvloeien. De installatie gaat net zoveel groene stroom produceren als circa 150 huishoudens verbruiken. Daarnaast levert het een mooi rendement op voor de deelnemers.”  

Hoe kan je meedoen? Men is al welkom met 1 zonneparticipatie (van ongeveer 260 euro). Het maximaal aantal participaties per deelnemer is 75. Er zijn in ieder geval 100 deelnemers nodig om voor de benodigde subsidies in aanmerking te komen. 

Voorinschrijven kan via www.zonopmolenbeke.nl en de aanvragen worden in volgorde van binnenkomst in behandeling genomen. Na sluiting van de inschrijving worden de participaties verdeeld over de inschrijvers. Op 25 november wordt een informatieavond georganiseerd in de Wasserij te Molenbeke. Vooraf aanmelden is verplicht en kan op info@zonopmolenbeke.nl.