Restart op het Indisch achtererf in het Nederlands Openluchtmuseum.
Restart op het Indisch achtererf in het Nederlands Openluchtmuseum. Foto:

Nederlands Openluchtmuseum wint internationale prijs

ma 15 nov 2021, 09:00 Algemeen

ARNHEM - Nederlands Openluchtmuseum heeft met het project Restart de prestigieuze internationale Children in Museums Award 2021 gewonnen. Restart is een educatief project voor kinderen tussen de 11 en 15 jaar oud en richt zich op migratie.

“Het hele Openluchtmuseum wordt getransformeerd tot een denkbeeldig land. Waar kinderen als jonge migranten een weg moeten vinden in het omgaan met uitdagingen, teleurstellingen en mogelijkheden. Er worden oplossingen geboden maar er is ook bewust gekozen om negatieve emoties een plek te geven”, aldus de jury van internationale museumprofessionals. 

Het Openluchtmuseum was één van de tien genomineerde internationale musea. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een wisseltrofee, een bronzen beeld van Nijntje ontworpen door Dick Bruna.

Restart 

Het project Restart richt zich op schoolkinderen tussen de 11 en 15 jaar oud en heeft als thema migratie. De leerlingen leren tijdens het project onder meer over de persoonlijke motieven om te migreren en hoe ingrijpend het is om je vaderland achter te laten. Ze ervaren zelf hoe het is om in te burgeren in een land waar je de gewoontes niet van kent en de cultuur je vreemd is.

Tijdens het project ervaren leerlingen obstakels en uitdagingen die voor migranten dagelijkse realiteit zijn. Ze moeten werk zoeken, een vreemde taal leren en onbekend eten proeven. Leerlingen gaan in groepjes op pad en krijgen via een tablet opdrachten doorgestuurd. Ook horen ze verhalen van migranten in het historisch erfgoed in het museumpark, zoals het Chinese eethuis, de Molukse barak, het Turkenpension en het Indisch achtererf. Het project loopt sinds 2014 en er hebben inmiddels al meer dan 10.000 leerlingen aan deelgenomen. 

Een filmpje te zien over Restart in het Openluchtmuseum: www.youtube.com/watch?v=WlGbJnnLfEs