Samen houten speelgoed maken. (Foto: Vitesse Media)
Samen houten speelgoed maken. (Foto: Vitesse Media) Foto: Vitesse Media

Leerlingen doen mee aan
de Oudhollandse Spelen

ARNHEM - Vitesse Betrokken, het Nederlands Openluchtmuseum en Hornbach hebben de handen ineengeslagen om een gezamenlijke wens uit te laten komen. Het is deze drie partijen in de afgelopen week namelijk gelukt om kinderen weer naar buiten te krijgen en ouderwetse spelletjes met elkaar te laten spelen. Op vier Arnhemse basisscholen werden de Vitesse GOALS-lessen vervangen door ‘de Oudhollandse Spelen’.

Het Vitesse GOALS-schoolprogramma richt zich op het aannemen van een gezonde leefstijl bij kinderen van 6 tot en met 12 jaar en wordt aangeboden op basisscholen. Het is een jaarlijks terugkerend programma van twaalf weken, dat bestaat uit pauzesport, theorie in de klas en het naschoolprogramma.

Eén dag in het Vitesse GOALS-programma zal voortaan in het teken staan van de Oudhollandse Spelen. Deze dag wordt verzorgd door museumdocenten van het Nederlands Openluchtmuseum (NOM) en medewerkers van Hornbach Duiven. Op de desbetreffende dag zal een museumdocent van het NOM de school bezoeken en samen met de Vitesse GOALS-coach een korte presentatie geven. De museumdocent focust zich hierbij op geschiedenis, oude spellen en het speelgoed van vroeger. 

Bloklopen

Daarna gaan de kinderen aan de slag met het maken van speelgoed. Met bouwmateriaal van Hornbach kunnen de kinderen zelf stelten en bloklopen maken. Daarnaast helpt de museumdocent om springtouw ‘te slaan’, zoals dat vroeger ook gedaan werd. 

Het doel van deze samenwerking is om de leefwereld van de kinderen (weer) te vergroten. "Veel kinderen hadden of hebben voorheen nog nooit een zaag of hamer vastgehad. Door ze kennis te laten maken met het bouwelement en het spelen van Oudhollandse spelletjes, hopen we de kinderen te enthousiasmeren om (weer) lekker buiten te spelen!", aldus de initiatiefnemers.


Vitesse Betrokken, Nederlands Openluchtmuseum en Hornbach laten kinderen weer buiten spelen