Straatintimidatie verboden

ARNHEM - De Arnhemse SP, D66 en VVD hebben deze week in de gemeenteraad van Arnhem een voorstel ingediend waardoor het mogelijk wordt straatintimidatie in Arnhem strafbaar te stellen. "Daarmee wordt Arnhem de eerste stad in Gelderland die straatintimidatie strafbaar stelt via een lokaal verbod, in afwachting op landelijke wetgeving tegen straatintimidatie", aldus de partijen.  

Sarah Dobbe, raadslid voor de SP in Arnhem: "Tweederde van de vrouwen en meisjes in Arnhem krijgt te maken met seksueel overschrijdend gedrag op straat. Dat is een enorm probleem. Naroepen, in het nauw drijven of achtervolgen, vrouwen die met de sleutels in de hand over straat lopen, het is niet normaal. Straatintimidatie maakt vrouwen en meisjes onvrij en dat moet afgelopen zijn."
Sabine Andeweg, raadslid voor D66 in Arnhem: ‘Straatintimidatie is een hardnekkig probleem. Het zijn vaak mannen die dit ongewenste gedrag vertonen. 'Als je zo'n kort rokje draagt, dan vraag je er gewoon om.' Straatintimidatie gaat niet over wat je draagt, het gaat over macht. Het is niet onschuldig, vrouwen, maar ook mensen uit de lhbti gemeenschap, voelen zich er onveiliger door. Deze daders moeten worden teruggefloten."
Omdat straatintimidatie op dit moment nog niet verboden of strafbaar is, zijn verschillende gemeenten bezig met een lokaal verbod, geregeld in de Algemene Plaatselijke Verordening.


Eerder werd Rotterdam door de rechter teruggefloten vanwege het lokale ‘sisverbod', dat in strijd met de vrijheid van meningsuiting zou zijn. De gemeente Alkmaar heeft een andere manier gevonden om een lokaal verbod in te voeren dat wel juridisch standhoudt. Het lokale verbod in Arnhem is daarop gebaseerd.

Straatintimidatie in Arnhem is een groot probleem. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst tweederde van de meisjes en vrouwen in de stad te maken heeft met seksuele intimidatie op straat. De raadsleden Dobbe van de SP en Andeweg van D66 namen daarom eerder al het voortouw om een lokale aanpak tegen staattintimidatie te maken, waaronder een meldpunt, voorlichting en een aanpak op Arnhemse scholen. Nu ijveren de raadsleden voor het instellen van een lokaal verbod.