Tijdelijke noodopvang vluchtelingen in Arnhem op cruiseschip en paviljoen

ARNHEM - Door de verhoogde instroom van vluchtelingen en de ontstane crisis wat betreft opvang zet het college van B&W van de gemeente Arnhem zich de komende maanden in voor tijdelijke noodopvang voor vluchtelingen. Het college en het COA zijn in gesprek over 300 plekken verdeeld over twee locaties in Arnhem. 

De huidige locaties voor vluchtelingenopvang in Nederland kunnen de toestroom niet meer aan en er is per direct noodopvang nodig. Het kabinet heeft een dringend verzoek gedaan aan alle Commissarissen van de Koning om minimaal 100 extra plekken voor noodopvang te creëren. Cathelijne Bouwkamp, wethouder Vluchtelingenzaken: "Vanwege de situatie is er dringend extra opvang nodig. Daarvoor staan we allemaal aan de lat. In Arnhem voelen wij die verantwoordelijkheid om kwetsbare vluchtelingen een veilige plek te geven ook. Daarom hebben wij samen met het COA gekeken naar tijdelijke opvangplekken."
Rederij United Rivers biedt de mogelijkheid om één van haar cruiseschepen beschikbaar te stellen voor noodopvang van vluchtelingen. Op het cruiseschip (aan de Rijnkade) is plaats voor 200 vluchtelingen. Het gaat om een periode van maximaal 6 maanden. Verder onderzoekt het COA of de POL-locatie (procesopvanglocatie) aan de Groningensingel uitgebreid kan worden met extra 100 plekken door op het terrein een paviljoen bij te plaatsen. Het gaat om opvang voor een periode van 1 tot max 2 jaar.



Koers van het Rijk

"De tijdelijke opvang biedt geen oplossing voor de structurele opvangvraag. De problemen in de opvang zijn grotendeels ontstaan door de wooncrisis; het grotere tekort aan woonplekken in Nederland. De opvang en huisvesting van vluchtelingen vraagt om een heldere koers van het Rijk op hoe in te spelen op de instroom, de spreiding en het beschikbaar hebben van opvangplekken. De gemeente blijft hierover in gesprek met de provincie en het rijk", aldus de gemeente.

Wethouder Bouwkamp: "Het Rijk heeft opnieuw een appèl op ons gedaan, we geven daar wederom gehoor aan. Voor ons is het nu wel belangrijk dat het Rijk snel met doeltreffende oplossingen voor de wooncrisis komt en de huisvesting van bijzondere doelgroepen in het bijzonder. Het is tijd voor structurele oplossingen."