Jongeren maken de grond klaar voor nieuwe bessenstruiken. Henry Witteveen is coördinator van de dag. (Foto: Hilde Wijnen)
Jongeren maken de grond klaar voor nieuwe bessenstruiken. Henry Witteveen is coördinator van de dag. (Foto: Hilde Wijnen)

Militairen en jeugd werken tussen groentebedden

Algemeen

ARNHEM - Het is iets wat je niet elke dag ziet: militairen tussen de groentebedden op het terrein van Stadslandbouw Mooieweg. De mannen begeleiden een stuk of dertig jongeren die de sociale stage van hun maatschappelijke diensttijd invullen door hun groene vingers eens flink te laten wapperen. Dat doen zij via Stichting Present, een organisatie die vrijwilligersgroepen en -projecten aan elkaar koppelt. Henry Witteveen is projectcoördinator van Present én vrijwilliger bij Stadslandbouw Mooieweg.

Hilde Wijnen

Het zonnetje schijnt op de hoofden van de dertig jongens en meiden die als onderdeel van hun MDT Missie op 27 oktober in de tuin van Stadslandbouw Mooieweg werken. Een deel van de groep houdt zich bezig met het poten van knoflook en uien, de rest heeft zich op de afdeling kleinfruit gestort. “Die hoek is een beetje een ondergeschoven kindje, daar moest echt wat aan gebeuren”, aldus Henry Witteveen, coördinator van de dag. 

Sinds 2018 kunnen jongeren meedoen aan het overheidsproject maatschappelijke diensttijd (MDT). Met het doen van vrijwilligerswerk helpen ze anderen en leren ze meer over zichzelf. MDT Missie is een traject voor jongeren tussen de 17 en 27 jaar in samenwerking met Defensie. De deelnemers brengen 40 uur van hun diensttijd door in de kazerne en de andere 40 uur spenderen ze aan sociale projecten, zoals het omspitten van de tuin van Stadslandbouw Mooieweg. “Het leger is niet alleen vechten, maar ook het helpen van mensen”, vertelt Henry. “Het sociale aspect is heel belangrijk.” 

Sociaal aspect

Het hoofddoel van Stadslandbouw Mooieweg is het verbouwen van verse groente, fruit en kruiden voor de Voedselbank, maar de tuin is ook in sociaal opzicht belangrijk. Het project wordt gerund door vrijwilligers, ieder met een eigen verhaal. Henry zelf belandde door een burn-out op de Mooieweg. “Twee jaar geleden werd mijn vrouw ernstig ziek. Werken ging niet meer. Ik kwam hier binnen en zei: ‘Jongens, geef me een krat sla, zeg me hoe het de grond in moet en ik doe het.’ Ik wilde uit mijn hoofd.” 

Het werken op het land bleek heilzaam. Sinds anderhalve maand heeft Henry een nieuwe baan als projectcoördinator bij Stichting Present. “Er zijn veel mensen die graag een ander willen helpen - vriendengroepen, families of kerkgenoten - maar die komen niet snel terecht bij mensen die echt hulp nodig hebben. Wij brengen die twee samen.” 

Enthousiast

Hij wijst om zich heen naar de dertig jongeren die bijna zonder uitzondering met aanstekelijk enthousiasme staan te wroeten in de aarde. “Zo’n groep als deze kun je niet kwijt bij iemand thuis, dus die breng ik dan onder bij een initiatief als de Mooieweg. Daar zijn altijd handen te kort.” 

Na een ochtend hard werken ligt de tuin er weer stralend bij. Ook de jongeren zien er opgeruimd uit. Zij gaan door naar het volgende onderdeel op het programma. Ingerukt, mars! 

Meer info: www.stadslandbouwmooieweg.nl, www.stichtingpresent.nl/arnhem