Esther ten Hove (30) uit Arnhem.
Esther ten Hove (30) uit Arnhem. Foto:

'Geen alcohol drinken net zo normaal maken als wel drinken'

Bijzondere missie van Arnhemse Esther

ARNHEM - 'Stoppen met roken is stoer, stoppen met drinken niet', aldus Esther ten Hove (30) uit Arnhem die zich daar mateloos aan ergert. Om deze reden richtte ze het, inmiddels succesvolle platform Sober in Life op. Haar missie? "Geen alcohol drinken net zo normaal maken als wel alcohol drinken. Want dat is het op dit moment niet."

Wanneer je stopt met roken juicht iedereen je toe. Je wordt gemotiveerd en gestimuleerd aan alle kanten. Het is niet iets om je voor te schamen, sterker nog; het is juist stoer en dapper om te stoppen met roken! Esther ondervond aan den lijve dat het er heel anders aan toe gaat wanneer je stopt met drinken. Opmerkingen als ‘doe niet zo ongezellig!’ of ‘drink je dan helemaal nooit meer?’ óf ben je zwanger?’ zijn dan heel vaak de opmerkingen. Er moet op z’n minst een erg goede reden gegeven worden wanneer iemand zo’n besluit neemt. Waarom wordt het stoppen met roken zo toegejuicht, maar wanneer je stopt met drinken de neuzen worden opgetrokken?

Gewoonte

‘'Tijdens de coronatijd hebben veel mensen er een gewoonte van gemaakt om dagelijks een glaasje of wat te drinken", vertelt Esther. ‘'Ze komen erachter dat het knap lastig is om weer met die gewoonte te stoppen." Geen wonder dus, dat het boekje wat Esther uitbracht (‘Morgen stop ik echt') samen met gedragsexpert en spreker Paul Smit, na twee maanden al toe is aan een herdruk. "Het onderwerp is ontzettend actueel. Op mijn Instagram-pagina @soberinlife tref ik veel mensen waarbij de schaamte erg groot is. Ons boek wordt gelezen op een vakantiebestemming met een andere kaft eromheen zodat mensen niet zien dat het om een vermoedelijk alcoholprobleem gaat."

Esther vindt dat daar verandering in mag komen dus zal ze voorlopig niet stoppen haar missie uit te dragen. Elk jaar stijgt het aantal deelnemers dat meedoet met IkPas, Dry january en het onlangs populair geworden ‘Sober September’ en ‘Sobertober’. 

Esther hoopt dat we tegen het jaar 2025 elkaar een compliment geven wanneer er gekozen wordt voor een 0.0% drankje!