Bart Lucassen op de plek waar Het Feestaardvarken stond. (Foto: Hilde Wijnen)
Bart Lucassen op de plek waar Het Feestaardvarken stond. (Foto: Hilde Wijnen)

Cadeau voor de stad Arnhem: ‘Spelende kinderen op straat teken van leefbare stad’

Algemeen

ARNHEM - Platform Binnenstad Arnhem schreef een wedstrijd uit voor stadsbewoners om ideeën aan te dragen die de binnenstad verbeteren: Welk cadeau geef jij aan Arnhem? Ruim vijftig mensen deden mee, vijf werden er uitgekozen. Zij strijden om de winst: een geldprijs en de uitvoering van het idee. Bart Lucassen is een van hen. Hij wil dat er meer gespeeld wordt in de binnenstad.

Door Hilde Wijnen

“Het leven speelt zich niet alleen achter de voordeur af, maar - als het goed is - ook op straat. Spelende kinderen zijn een teken van een leefbare stad.” Voor de challenge van Platform Binnenstad Arnhem schreef stadsmaker Bart Lucassen een pleidooi voor meer spelen in de binnenstad. De stad, het kind heet het. 

‘Toestellen ontwerpen voor en met kinderen is heel dankbaar werk’


Een van de ideeën van Lucassen is om demontabele speelobjecten op het Gele Rijdersplein te plaatsen. Deze click & play speelelementen kunnen eruit worden gehaald wanneer er evenementen zijn en weer teruggezet als die voorbij zijn.

“Wat ik heb bedacht is heel simpel. Zoals een vuilniswagen een container uit de grond haalt, kun je dat ook met speeltoestellen doen. Ik heb het Gele Rijdersplein als voorbeeld genomen, maar dit principe kun je in de hele stad toepassen.”
In de binnenstad wonen ongeveer 4000 mensen waarvan 300 kinderen. “Het aantal kinderen in de binnenstad is het laatste jaar bijna verdubbeld”, aldus Bart.

“Zij hebben bijna geen ruimte om te spelen. Ook voor de kleine bezoekers van onze stad zou het leuk zijn als ze een fijne tijd hebben. Ik kan me nog goed herinneren hoe saai het was als ik vroeger met mijn ouders moest winkelen.”

Juichen

Lucassen heeft ervaring met het maken van speel- en klimtoestellen. Hij is de initiator van MaakLab, een creatieve jeugdwerkplaats in het Spijkerkwartier. “Ik heb me eindeloos verdiept in spelen. Ook heb ik enkele toestellen ontworpen voor en met kinderen. Het is heel dankbaar werk. Als je een speelplein oploopt met je gereedschap, staan ze allemaal te juichen dat er samen iets gemaakt gaat worden.”

Klimmen op kunst

Als het aan Bart ligt worden de click & play speelelementen ontworpen door Arnhemse kunstenaars en ontwerpers en mogen kinderen, waar mogelijk, meedenken in het ontwerpproces. Een van zijn inspiratiebronnen is het Feestaardvarken. “Het Feestaardvarken is eigenlijk een kunstwerk, maar kinderen besloten erop te klimmen. Zo werd het een speeltoestel. Interessant daaraan vind ik dat niet de stad heeft bepaald wat het is, maar de burger.”

Genomineerden

Lucassen is niet de enige die meer spel in de stad wenst. De negenjarige Teisje Haarman bedacht een speelroute langs elf plekken in de binnenstad. De andere genomineerden zijn Jos Vecht, Jannet Otten en Jason Gwen. De winnaar is degene die de meeste stemmen krijgt van het publiek. 
Tot 1 november kan er nog gestemd worden via de website www.binnenstadarnhem.nl/challenge.