De cover van Het Arnhems Historisch Tijdschrift. Met daarop  Catharinagasthuis van Arnhem.
De cover van Het Arnhems Historisch Tijdschrift. Met daarop Catharinagasthuis van Arnhem. Foto:

Nieuwe editie Arnhems Historisch Tijdschrift

Aandacht voor 'zinnelozen', verpleegsters en Karl Marx

ARNHEM - Weet u hoe de gemeente Arnhem in het bezit is gekomen van Sonsbeek? En: zou Karl Marx ooit in Arnhem zijn geweest? Dit zijn zomaar twee vragen waarop het antwoord te lezen is in het septembernummer van het Arnhems Historisch Tijdschrift.

Mensen met een psychische stoornis werden 300 jaar geleden heel anders behandeld dan nu. Daarover gaat ‘Zinnelozen en zedelozen in het Catharinagasthuis van Arnhem, 1730-1810’. Een onbekende, mooi gekleurde afbeelding van het gasthuis siert de omslag van het tijdschrift. 
Over ‘zedeloosheid’ gesproken: eind negentiende eeuw was het de handel en wandel van baron Van Heeckeren die maakte dat huis en park Sonsbeek een kenmerkend onderdeel van Arnhem konden worden.

Verpleegsters

Arnhemse diaconessen (verpleegsters) maakten zich in de Eerste Wereldoorlog verdienstelijk aan het Oostfront. De volgende, de Tweede Wereldoorlog komt nu eens niet ter sprake naar aanleiding van de Slag om Arnhem, maar in dit nummer gaat het over het wegvoeren van bijna 2000 joodse Arnhemmers in de periode 1941-1944. 
Sinds kort zijn er een stenen - en een digitaal Joods Monument; in het artikel lezen we wat er allemaal gebeurde voordat deze monumenten er kwamen.

Zinnelozen en zedelozen in het Catharinagasthuis


Het Gelders Archief toont trots een bijzondere brief uit 1464 om daarmee aandacht te vragen voor hun scan-service voor iedereen. In het ‘Rondje Wijkkranten’ aandacht voor de talloze historische activiteiten in al die wijken, en de ‘Recensies’ laten zien dat er ieder kwartaal ruim voldoende publicaties (op papier en digitaal) te vinden zijn over Arnhemse geschiedenis.

En Karl Marx? Om er achter te komen of die ooit onze stad met een bezoek heeft vereerd, moet u toch echt het Arnhems Historisch Tijdschrift in handen zien te krijgen …

U vindt het bij boekhandel Hijman Ongerijmd in de Jansstraat, of u kunt overwegen om lid/abonnee te worden van Arnhems historisch Genootschap Prodesse Conamur van 1792 (‘wij willen ons nuttig maken’), alle informatie op de website www.prodesse.nl.