Karin van Toor bij haar eigen Tiny Forest.
Karin van Toor bij haar eigen Tiny Forest. Foto:

Plant ook een Tiny Forest

ma 4 okt 2021, 12:07

ARNHEM - IVN Natuureducatie zoekt 20 particulieren in Gelderland voor het ultieme doe-het-zelfproject: het planten van een Tiny Forest in de eigen achtertuin. "Doe-het-zelf, maar niet alleen, want IVN ondersteunt met onder andere een cursus in de plantmethode en een financiële bijdrage", aldus IVN. 

Een Tiny Forest is een inheems minibos dat biodiversiteit stimuleert en een fijne plek is voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren. Particulieren moeten minimaal 100 vierkante meter tuin ter beschikking hebben.

In Nederland zijn de afgelopen jaren zo’n 100 Tiny Forests gerealiseerd in samenwerking met gemeenten. Ook een aantal particulieren in Nederland heeft een eigen minibos aangelegd, waaronder de Gelderse Karin van Toor. Zij heeft haar droom om een minibos te planten al laten uitkomen: “Dit is de enige methode die ik ken die goedkoop is en toch zoveel resultaat oplevert. Ook voor de biodiversiteit.”

Gelderlanders kunnen zich tot en met 17 oktober aanmelden op ivn.nl/tiny-forest-achtertuin. Naast een goede motivatie is er nog een aantal voorwaarden. Zo moet een particulier minimaal 100 vierkante meter eigen grond beschikbaar hebben, een eigen bijdrage inleggen en van plan zijn om voor maart 2022 te planten.Tiny Forest 

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. De bossen stimuleren biodiversiteit en helpen bij het klimaatbestendig maken van gemeenten. De aanleg van de particuliere Tiny Forests in Gelderland wordt mede mogelijk gemaakt door provincie Gelderland.