Rianne Botma en Niels Gooijer. (Foto: Hilde Wijnen)
Rianne Botma en Niels Gooijer. (Foto: Hilde Wijnen) Foto:

Oud ambacht komt tot leven in zeepzienderij:
volg de geur van rozemarijn, lavendel en kaneel

wo 6 okt 2021, 09:51

ARNHEM - Het ambacht was bijna uitgestorven: zeepzieden. Maar sinds een paar jaar wordt er in Nederland weer met de hand zeep gemaakt. Ook Arnhem heeft sinds deze maand een heuse zeepziederij. Op 2 oktober opende aan de Sonsbeeksingel zeepatelier en -winkel Botma & van Bennekom de deuren.

Door Hilde Wijnen 

Gewoon je neus achterna gaan, dan kom je er vanzelf. Rozemarijn, lavendel, cederhout, kaneel: zelfs met de deur dicht geurt het er naar, op de stoep voor het pand van Botma & van Bennekom, de enige en kersverse zeepziederij van Arnhem. 

Pannetje met olie

Wie binnenstapt komt eerst in de winkel terecht, maar daarnaast, in de zeepziederij, goed zichtbaar door een glazen afscheiding, vindt het echte werk plaats. "Zieden betekent koken of verwarmen. Denk maar aan het woord ziedend." Oprichter en eigenaar Rianne Botma staat midden in de ziederij, ofwel het zeepatelier, een grote ruimte die wel wat weg heeft van een restaurantkeuken. Op een zacht vuurtje staat een pannetje met olie. 

Zeep wordt gemaakt door vetten, zoals kokos-, olijfolie en sheaboter, te verwarmen en dan te mengen met loog, een mengsel van water en natriumhydroxide. Dat moet op precies de juiste temperatuur gebeuren, een bewerkelijk klusje. Het zeepbeslag wordt vervolgens verrijkt met etherische olie├źn en amandel en gaat dan in mallen. "Dan moet het 24 uur verzepen", legt Rianne uit. "Als het beslag hard is geworden, snijden we het in broden en dan nog een keer in kleinere stukken en die gaan de rijpingskelder in. Zeep moet zes weken rijpen." 

Kopen per ons

Sinds 2016 maakt Botma zeep. Eerst met vriendin Simone van Bennekom, later met haar partner Niels Gooijer. Ze begonnen in een tuinhuisje van twee bij twee in Amsterdam. Met een piepklein keukentje en een rijpkastje aan de muur. De zeepjes verkochten ze in hun webshop en bij duurzame winkelketen WAAR. De liefde voor het zeepmaken ontstond tijdens een vakantie op La Palma, waar Rianne een vrouw tegenkwam die haar eigen zepen verkocht. "Dat wilde ik ook. Ik zag het voor me. Een soort kaaswinkel, maar dan met cosmetica. Met grote bakken bodybutter en stukken zeep die je per ons kunt kopen," vertelt Rianne. Ze las boeken over zeepzieden en leerde zichzelf het vak door het uit te proberen en te experimenteren. "Het is echt geboren uit interesse. Elke dag kijk ik waar ik het meest zin in heb en dat blijkt steeds opnieuw dit te zijn." 

Knutselen

Ook partner Niels is inmiddels verslingerd aan zeepmaken. "Eigenlijk zijn we het ambacht opnieuw aan het vormgeven. We knutselen alles zelf. We maken de mallen voor de zepen, de snijders ook. We moeten wel, want het is er gewoonweg niet. Dat is een uitdaging, maar je wordt er wel creatief van!" 

De zepen van Botma & van Bennekom zijn zo duurzaam mogelijk gemaakt. Ze worden verpakt op de Buitenplaats, door de mensen van Siza. Rianne: "We zijn zo blij dat we dat gevonden hebben. We waren meteen verkocht. Zonder hen kunnen we niet bestaan. Zij zijn onmisbaar voor ons bedrijf." 

www.botmaenvanbennekom.nl