Tegels eruit, groen erin! (Foto: Platform Arnhem Klimaatbestendig)
Tegels eruit, groen erin! (Foto: Platform Arnhem Klimaatbestendig) Foto:

NK tegelwippen: Arnhem is de grootste wipper van Gelderland

ARNHEM - Het afgelopen half jaar streden meer dan 70 gemeenten tegen elkaar om de meeste tegels te vervangen door groen. Met meer dan 40.000 gewipte tegels won Arnhem in de directe derbystrijd van Nijmegen en werd de stad nummer 1 van Gelderland. 

Platform Arnhem Klimaatbestendig heeft het NK Tegelwippen voor Arnhem aangejaagd door onder andere de Vitessegras-actie te organiseren en gratis planten weg te geven in ruil voor tegels. In onder andere het Spijkerkwartier, Klarendal, het Arnhemse Broek en Malburgen hebben bewoners geveltuinen aangelegd. Opvallende gele vlaggetjes geven aan hoeveel tegels er zijn gewipt. 
Het platform is trots op alle Arnhemse tegelwippers en bedankt alle wijkinitiatieven en inwoners die de schop in de hand hebben genomen. "Zonder deze enthousiaste Arnhemmers was het nooit gelukt."

Gemeente Arnhem heeft in samenwerking met PreZero en Platform Arnhem Klimaatbestendig ook een tegelophaalservice als pilot opgezet om in een aantal versteende wijken gratis tegels op te halen.

Waarom tegels wippen? "Meer groen in de straten en tuinen heeft naast een mooie uitstraling het voordeel dat regenwater beter de grond in kan zakken zodat er minder wateroverlast is. Ook werkt groen verkoelend op hete dagen. Daarnaast biedt beplanting beschutting en voedsel voor dieren", aldus het Platform.

Het NK Tegelwippen is afgelopen maar dat is geen reden om te stoppen met vergroenen. Op 16 oktober vanaf 12.00 worden gratis planten weggegeven bij het Audrey Hepburnplein in het kader van Het Vergeten Plantseizoen. "Het najaar is namelijk dé tijd om vaste planten, bomen en bollen te planten. Arnhem Klimaatbestendig blijft Arnhemmers stimuleren en ondersteunen om hun leefomgeving groener en klimaatbestendiger te maken." 

Meer weten over wat je als Arnhemmer kunt doen of nieuwsgierig geworden naar eerder beschreven acties? Kijk dan op www.arnhemklimaatbestendig.nl

Op www.arnhem.nl/groenebuurt lees je meer over het vergroenen van de openbare ruimte.


Arnhem nummer 1 van Gelderland met NK Tegelwippen











Gemeente Arnhem werkt tot zomer 2022 aan herinrichting wegen

ARNHEM - De gemeente Arnhem is maandag 4 oktober gestart met de herinrichting van de Westervoortsedijk, de Zevenaarseweg en de Oude Zevenaarseweg. De werkzaamheden duren tot zomer 2022. 

De wegen krijgen een nieuw wegdek en er komen nieuwe bushaltes. De fietspaden worden vernieuwd. Ook komt er een busbaan op de Westervoortsedijk. "De werkzaamheden zorgen voor een betere bereikbaarheid, een betrouwbaarder openbaar vervoer, betere fietspaden en veiliger verkeer", aldus de gemeente.

"De buslijnen naar Westervoort hebben - zeker in de spits - vaak te maken met files. De nieuwe busbaan staduitwaarts maakt daar een einde aan. De HOV-buslijn 60 tussen de Liemers en Arnhem gaat ook over deze busbaan rijden. Wanneer deze lijn precies gaat rijden is nog niet bekend. Door het aanleggen van de busbaan, moet het fietspad verlegd worden. Het nieuwe fietspad wordt breder en van asfalt, zodat het ook een stuk comfortabeler is."
Op de Oude Zevenaarseweg wordt het fietspad opgewaardeerd naar het niveau van snelfietsroute. Dat betekent dat dit fietspad breder wordt. "De maximumsnelheid daar wordt verlaagd van 80 naar 60 km per uur. Hierdoor kan de weg worden versmald en is er ruimte voor het bredere fietspad en voor extra brede bermen met bomen. Waar mogelijk wordt de groenstructuur versterkt, zodat er minder hittestress is. Zo wordt de snelfietsroute van en naar Westervoort, Duiven en Zevenaar verbonden met Arnhem en wordt het nog aantrekkelijker om met de fiets te gaan", aldus de Arnhemse wethouder mobiliteit Roeland van der Zee.
"Tijdens de werkzaamheden is het even doorbijten, maar uiteindelijk wordt het voor iedereen veiliger en sneller." De kosten zijn circa € 8 miljoen, waarvan de provincie Gelderland €5,5 miljoen voor zijn rekening neemt. "Het bevordert immers een duurzamere regionale bereikbaarheid, draagt bij aan een beter openbaar vervoer en stimuleert fietsgebruik."

Regelmatig zijn er wegafsluitingen en omleidingsroutes. Bedrijven en woningen blijven altijd bereikbaar. Meer weten over de actuele stand van zaken? Kijk op www.ntp.nl/projecten/HOV-westervoortsedijk