Ook in het najaar kunnen planten en bollen geplant worden.
Ook in het najaar kunnen planten en bollen geplant worden. Foto: Jan Willem de Venster

Promotie van het Vergeten Plantseizoen met plantenactie in centrum Arnhem

ma 4 okt 2021, 10:12

ARNHEM - Een groot aantal organisaties zet zich de komende jaren in om de buitenruimte klimaatbestendig te maken en de Nederlandse tuinen te vergroenen. Met als slogan ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’ wordt onder de vlag van NL Vergroent onder andere het najaar als het ideale plantseizoen gepromoot. 

Op zaterdag 16 oktober worden in het centrum van Arnhem - op het Audrey Hepburnplein - planten uitgedeeld. Het doel van deze actie is tweeledig: bij een breed publiek aandacht vragen voor de herfst als ideale plantmoment en mensen informeren over de voordelen van een groene ten opzichte van een versteende tuin. Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland en vindt plaats in samenwerking met Arnhem Klimaatbestendig.

"In de afgelopen 30 jaar is de focus voor het planten geheel in het voorjaar komen te liggen en is het najaar als tuinseizoen naar de achtergrond verschoven. Het najaar is echter de beste tijd voor werkzaamheden in de tuin. Zo slaan de planten beter aan omdat de bodem na de zomer nog warm is en hoeft er minder kostbaar drinkwater gegeven te worden", aldus NL Vergroent.

‘Winterslaap’

"Het grootste verschil tussen voor- en najaar is het weer. In de afgelopen jaren is er vaak een droge lente geweest, waarin jonge plantjes soms wekenlang water moesten krijgen. In de herfst regent het gewoonlijk meer en zijn de nachten langer en vochtiger. Nieuwe aanplant droogt minder snel uit, wat veel water geven scheelt. Bomen, struiken, vaste planten en bollen kunnen makkelijker worden geplant of verplant omdat ze in ‘slaapstand’ zijn. De grond heeft meer tijd om aan de wortels te plakken en de wortels hebben meer tijd om zich te ontwikkelen."

www.vergetenplantseizoen.nl. 

Klimaatverandering

"Een gevolg van de klimaatverandering is dat de neerslag die in de zomer valt, vaak hevig en lokaal is”, zegt Steenbreek-directeur Roel van Dijk. "Voor nieuwe aanplant in het voorjaar is deze ontwikkeling niet gunstig. Een ander en actueel aandachtspunt is dat door de extreme droogte tuinbezitters vaker en langer de tuin sproeien met kraanwater. Het is simpelweg niet meer wenselijk om in het voorjaar te gaan planten.”

Ook in het najaar, wanneer veel tuinen ‘winterklaar’ worden gemaakt, kan een tuin er mooi uitzien, zegt plantendeskundige Margareth Hop van Actifolia. “Sommige planten bloeien pas in het najaar mooi, zoals de herfstaster. En dat geldt ook voor besheesters en siergrassen. Een volwassen klimop
heeft in oktober bloemen en dat is belangrijk voor heel veel insecten. Het is de laatste mogelijkheid om nog even ‘bij te tanken’ voor de winter.”