Expositie rond bijzondere voertuigen

ma 4 okt 2021, 07:57

REGIO - In het Kröller-Müller Museum is van 16 oktober tot en met 13 maart 2022 de tentoonstelling Panamarenko. Reise in den Sternen te zien.

De Belgische kunstenaar Panamarenko (Antwerpen 1940-Brakel 2019) begint al vroeg met het ontwerpen en bouwen van voertuigen, waaronder veel vliegmachines. Decennialang doet hij onderzoek naar beweging, vliegen en zwaartekracht, met vaak onconventionele en fantasievolle objecten tot resultaat. Zijn denken over het maken van de vehikels legt hij vast in talloze gedetailleerde schetsen en ontwerptekeningen vol met semiwetenschappelijke formules.
Het middelpunt van de tentoonstelling Panamarenko. Reise in den Sternen is een van Panamarenko's meest imposante objecten: Vliegtuig Continental uit 1974. Het fragiele en vederlichte vliegtuig met een spanwijdte van 18 meter zou met een fietsmechanisme de lucht in gebracht kunnen worden. Vliegtuig Continental wordt getoond met meer dan dertig schetsen en drie andere wonderlijke vliegapparaten van Panamarenko. Zo zijn er ontwerpen voor vliegtuigen met insectenvleugels, schetsen voor een enorme zeppelin die hij in 1971 daadwerkelijk heeft uitgevoerd, schetsbladen van een raketrugzak om mee door het heelal te vliegen en complexe ontwerpen voor op mankracht werkende vliegtuigmotoren. De objecten en tekeningen tonen de humor, toewijding, wetenschappelijke kennis en verbeeldingskracht van de kunstenaar.

www.krollermuller.nl