Een goed zittend kunstgebit is van groot belang.
Een goed zittend kunstgebit is van groot belang.

Goed kauwen belangrijk tegen dementie

Tandprothetische praktijk Primi Dentes

wo 6 okt 2021, 12:10

ARNHEM – Wist u dat mensen met een verminderde kauwfunctie een grotere kans hebben om dementie te ontwikkelen?

Met name voor ouderen is het daarom van groot belang dat ze zo lang mogelijk goed op hun eten kunnen kauwen. Het verbetert de doorbloeding en werking van je hersenen.
Om goed te kunnen kauwen is goede mondzorg nodig en stevig(er) voedsel. Goede mondzorg betekent: een goed passend gebit of gebitsprothese waarmee men zonder pijn kan kauwen, goede gebitszorg (tanden poetsen) en een gezonde mond. Daarnaast is 'goed' voedsel nodig. Voedsel waarop mensen met dementie, van wie vele Alzheimer hebben, kunnen/moeten kauwen. Een goede voedselconsistentie dus: niet te zacht, niet onnodig gemalen, maar stevig en hard.
Wanneer een prothese los begint te zitten, door misschien botresorptie (slinken van de kaak) is het mogelijk de prothese aan te passen/aan te vullen door middel van relining. Relining is het aanbrengen van een voering aan de binnenzijde van de gebitsprothese zodat de gebitsprothese weer goed op de kaak aansluit. Wilt u meer informatie over een goed passend gebit of gebitprothese waarmee u zonder pijn kan kauwen? Neem dan vrijblijvend contact op met Tandprothetische praktijk Primi Dentes, Paul Krugerstraat 2, 6814 AS, Arnhem, 026 - 84 84 887, info@primidentes.nl, www.primidentes.nl.