'Vergoed registratie geslachtsverandering'

ARNHEM - D66-raadslid Suzan Kemperman heeft samen met GroenLinks en Partij voor de Dieren een voorstel ingediend om de kosten voor het wijzigen van geslachtsregistratie voor transgenders en non-binaire mensen in de gemeente Arnhem te vergoeden. 

Voor mensen waarvan de geslachtsregistratie niet klopt met hun identiteit is een aanpassing van groot belang. De aanvraag is een langdurig proces waaraan kosten verbonden zijn. Het initiatiefvoorstel ‘Vergoeding bij wijzigen geslachtsregistratie’ maakt een vergoeding mogelijk van die kosten.
Voor veel transgender personen die nog in transitie zijn, is het een belangrijke stap om het gewenste geslacht ook in het rijbewijs of paspoort te laten zetten, aldus Kemperman: “Met het initiatiefvoorstel willen we de financiële drempels wegnemen voor het aanpassen van het geslacht. Daarmee dragen we bij aan het gevoel van acceptatie bij transgender en non-binaire mensen. Arnhem is een inclusieve stad waar iedereen in vrijheid zichzelf moet kunnen zijn. Een vergoeding draagt bij aan het welzijn van Arnhemmers van wie de geslachtsregistratie niet klopt met hun identiteit en voorkomt dat deze groep door een onjuiste geslachtsregistratie hinder blijft ondervinden in hun maatschappelijke functioneren."

In 2022 hebben tien mensen in Arnhem hun geslachtsregistratie laten aanpassen. Kemperman: "Een vergoeding van de administratieve kosten maakt een verandering van de geslachtsregistratie ook mogelijk voor mensen die zich dat nu niet kunnen veroorloven. We verwachten bij invoering van een vergoeding een lichte toename van het aantal aanvragen en maakt het voorstel budget vrij om 25 aanvragen per jaar te vergoeden.” De wijziging zou per 1 april 2023 kunnen ingaan.