Het diamanten echtpaar flankeert Johannes Goossen: 'Het voelt net zo als 60 jaar geleden'.
Het diamanten echtpaar flankeert Johannes Goossen: 'Het voelt net zo als 60 jaar geleden'. Foto:

Rasechte Arnhemmers vieren diamanten huwelijk

Limonadeblikje zorgt voor de eerste ontmoeting

ARNHEM/DUIVEN - Het was woensdag 28 december feest in de kroeg ‘t Pleyntje in Thuvine in Duiven. Het echtpaar Wim (82) en Riek (81) Jansen was op die dag 60 jaar getrouwd. 

Door Alie Engelsman

Familie en genodigden kwamen het diamanten echtpaar feliciteren en locoburgemeester Johannes Goossen feliciteerde Wim en Riek namens de gemeente Duiven. Twee dagen later, op 30 december vierden ze het huwelijksjubileum nogmaals met kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Wim vierde toen ook zijn 82ste verjaardag. Het echtpaar is dankbaar voor deze mijlpalen. "Maar ach, het voelt net zo als 60 jaar geleden", vindt Wim.

Sneeuw

Wim en Riek zijn rasechte Arnhemmers. Ze zijn allebei geboren in de stad en ontmoetten elkaar via een vriendengroep, Wim was toen 15 en Riek 14 jaar oud. “We hebben elkaar leren kennen via een limonadeblikje, daar waren we mee aan het voetballen”, grapt Wim. “Riek trapte het blikje voor mijn neus weg.” 

Het limonadeblikje is inmiddels platgereden, maar de liefde bloeide op tussen de jonge mensen. In 1962 gaven ze elkaar het ja-woord. “Het was koud en er lag sneeuw op die dag”, weten ze zich nog te herinneren. Locoburgemeester Goossen memoreerde in zijn toespraak dat er nog geen maand later, op 18 januari 1963, een Elfstedentocht werd gereden.
Het echtpaar woonde vrijwel hun hele leven in Arnhem en Wim woont daar nog steeds. De laatste jaren verzorgde hij zijn vrouw thuis. Toen Riek meer zorg nodig had dan Wim haar kon geven, verhuisde ze op 5 april vorig jaar naar verzorgingshuis Thuvine. Ze zijn blij met deze oplossing, omdat de beide dochters ook in Duiven wonen. Wim zoekt zijn vrouw vrijwel dagelijks op. Behalve twee dochters kreeg het echtpaar zeven kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.

Wim werkte bij een installatiebedrijf in Arnhem. Zijn vrouw werkte totdat ze kinderen kreeg als hulp in de huishouding bij woonzorgcentrum Driegasthuizen. Daarna zorgde ze een aantal jaren voor haar dochters. Toen de kinderen groter waren, ging ze werken bij Stichting Thuiszorg MiddenGelderland. 

Wim en Riek gingen graag op vakantie. “Toen de kinderen nog klein waren bleven we vooral in Nederland. Daarna gingen we meestal met de caravan naar Spanje. Ook zijn we twee keer naar Amerika op vakantie geweest. We hebben goede herinneringen aan die tijd.”

Geheim goed huwelijk

Volgens Wim is het geheim van een 60-jarig huwelijk heel eenvoudig: "Haar de baas laten zijn. Riek regelde heel veel. Als we bijvoorbeeld een meubelstuk moesten kopen, dan liet ik haar altijd beslissen. Zij had daar meer verstand van dan ik.” Riek is een zorgzame en loyale vrouw. Ze ondersteunde Wim ‘achter de schermen' in zijn verenigingswerk. Wim was jarenlang actief bestuurslid bij de Arnhemse Federatie van Muziekgezelschappen, nu Arnhemse Muziek Federatie. Het echtpaar was altijd sociaal en betrokken; ze deden veel samen. Wim ontving een koninklijke onderscheiding voor al zijn goede werk voor de federatie. Het echtpaar heeft 60 jaar lang lief en leed gedeeld en hoopt daar nog wat jaren aan toe te mogen voegen.