Secretaris Reijer Eelman tussen de graven.
Secretaris Reijer Eelman tussen de graven. Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

‘We hopen dat het kerkhof een ‘Eldense Parel’ wordt’

Algemeen

ARNHEM/ELDEN - Je komt er nog historische graven tegen uit de negentiende eeuw. En als je op het kerkhof bij het witte kerkje in Elden goed kijkt, stuit je op het graf van Walter baron Van Voorst tot Voorst. Dat graf is zelfs een gemeentelijk monument. Het beheer van dit terrein berust bij de Stichting Protestants Kerkhof Elden.

Door Vincent Bos

Dat de baron hier zijn laatste rustplaats heeft gekregen mag je best opmerkelijk noemen. De familie Van Voorst tot Voorst was immers rooms-katholiek. Maar zijn vrouw was dat niet en daarom mocht zij niet bij de Lucaskerk begraven worden, zo wordt in de geschiedschrijving vermeld. Daarom is gekozen voor een graf bij de Bonifatiuskerk (het witte kerkje).

De Stichting heeft twee data in de agenda dik omcirkeld. Zo bestaat ze deze maand twintig jaar. En in maart staat zelfs de honderdste vergadering op de rol. De stichting is opgericht na de fusie van Hervormd Elden/Arnhem met de Gereformeerde kerk Arnhem en komt zes keer per jaar bijeen.

Het kerkhof is in eerste instantie bedoeld als laatste rustplaats voor inwoners van Elden of mensen die er een binding mee hebben. Bijvoorbeeld omdat er een familielid begraven is. Het kan ook zijn dat de overledene een binding heeft met de Protestantse Gemeente Arnhem en daarom in Elden begraven wil worden. Gemiddeld zijn er vijf, zes begrafenissen per jaar.

De stichting beheert het kerkhof en zorgt ervoor dat die openblijft, zegt secretaris Reijer Eelman. “Het gaat hier om een zelfstandige begraafplaats. In totaal zijn er een paar honderd graven. We letten erop dat een graf goed onderhouden wordt. Soms kan een steen verzakt zijn of scheef staan en dan melden we dat aan de familie. We gaan ervan uit dat die het graf dan herstelt.”

Het onderhouden van het kerkhof is arbeidsintensief, weet Eelman. Voor het zware werk wordt een professioneel bedrijf ingeschakeld. Het onderhoud wordt verricht door vier vrijwilligers. In tegenstelling tot vroeger kunnen nabestaanden niet meer kiezen voor een dubbeldiep graf. “Dat mag niet meer vanwege de grondwaterstand. Een dubbelgraf betekent in ons geval twee plekken naast elkaar.” 

Op het oudste gedeelte van het kerkhof kom je historische graven tegen. Het onderhoud hiervan is kostbaar, vooral omdat behoedzaam met de stenen omgegaan moet worden. Het zijn graven uit de negentiende eeuw. 

“Voor het onderhoud hebben we de gemeente Arnhem om subsidie gevraagd. Die onderhandelingen lopen al enkele jaren. Dat duurt erg lang”, zegt Eelman. De stichting hoopt nu dat het kerkhof wordt aangewezen als een Eldense Parel. “Daarover zijn we in gesprek met de dorpsraad. We denken dat we met de status van Eldense Parel eerder kans maken op subsidie”, verklaart de secretaris.