Samenwerking leidt tot nieuwe theatertaal

Algemeen Kort nieuws

ARNHEM - Voor het eerst slaan muziektheater BOT en mimetheatergroep Bambie de handen ineen met als resultaat de voorstelling ‘Bambie speelt BOT / BOT speelt Bambie’. BOT zet voor deze voorstelling de deuren van zijn werkplaats bij de Jacobiberg in Arnhem open. Van donderdag 19 t/m zondag 29 januari is de voorstelling zestien keer te zien. 

BOT maakt recht-voor-zijn-raap-theater met zelfgemaakt instrumentarium, ongepolijste beeldenpoëzie en kleine liedjes met een groot hart. Mimetheatergroep Bambie maakt al 25 jaar beeldend theater waarin het lichaam de spiegel is van de menselijke ziel. Absurdistisch, dromerig en woest tegelijk. Uit de kruisbestuiving van deze twee stijlen ontstaat een nieuwe theatertaal. “Zowel BOT als Bambie bestaat uit no-nonsense, proefondervindelijke makers”, vertelt audio-machinist Geert Jonkers van BOT. “We benaderen onze voorstellingen wel vanuit een andere taal. De mannen van Bambie zijn bewegers, hun instrument is hun fysieke aanwezigheid op het toneel. BOT gebruikt klanken, onze instrumenten zijn apparaten en machinerie.”

Bambies dramaturg en eindregisseur Marijn van der Jagt: “Bij Bambie zijn klank, ritme en muzikaliteit altijd al belangrijk, maar doordat BOT daar meester in is, laten wij ons daar voor het eerst door leiden. Omgekeerd ervaren de mannen van BOT hoeveel het lichaam kan vertellen, en hoeveel betekenis er al zit in een groep mensen die zich tot elkaar probeert te verhouden.”

Waar de voorstelling over gaat? “We leven in een tijd waarin je je afvraagt waar we het nog over moeten hebben”, vindt toetsenist Tomas Postema van BOT. “Waarin je van de ene idioot grote crisis in de andere idioot grote crisis belandt. Het voelt bijna aanmatigend en hoogmoedig om te denken dat je daar als makers antwoord op hebt. Er is geen houvast meer, geen hoop, geen touw meer om aan vast te knopen. Daar gaat het dus over.”

Locatie: Popcentrum Jacobiberg aan de Utrechtseweg 310 H02 in Arnhem, volg de pijlen rechts achterom Meer informatie en kaarten: wijzijnbot.nl en bambie.nu.