‘Nageslacht’: voorstelling over geweld tegen vrouwen

Algemeen Kort nieuws

VELP - In de periode van donderdag 12 januari t/m vrijdag 27 januari speelt de actrice Iris Heusschen de toneelvoorstelling ‘Nageslacht’ in de expositie-locatie van Nieuwe Ruimte aan de Oranjestraat in Velp. De voorstelling sluit aan bij de daar lopende tentoonstelling van Winston Huisman en HJIMvanGasteren.

Twee theatermakers, Iris Heusschen en Koos Dam, hebben samen een voorstelling gemaakt over geweld tegen vrouwen. In oorlogen worden verschillende wapens ingezet om de vijand te bestrijden, één van die wapens is geweld tegen vrouwen. Deze voorstelling gaat over dat geweld. Met ‘Nageslacht’ wordt het leven van een vrouw geschetst die ondanks haar weerbaarheid uiteindelijk alles kwijtraakt. De voorstelling onthult stapje voor stapje wat er is gebeurd en waarom de vrouw handelt zoals ze handelt. Er wordt geen oordeel geveld, maar de toeschouwer kan zelf tot een oordeel komen. 

Iris Heusschen studeerde in 2015 af aan de Theater Academie in Tilburg als docerend theatermaker en volgde de tweejarige Meisner Acteertraining bij Paul Dekker in Den Bosch. Ze speelde o.a. de monoloog ‘Een Vrouw Alleen’ van Dario Fo in het Tapas Theater in Amsterdam. Daarnaast werkt zij als theatermaker met allerlei verschillende groepen waar ze voorstellingen voor schrijft, maakt en regisseert. 

Koos Dam is een ‘oude rot’ in het theatervak. Hij is regisseur/theatermaker en de schrijver van ‘Nageslacht’. Daarnaast was hij stafdocent theatertechniek en film aan de acteursopleiding van de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. In samenwerking met Iris Heusschen kwamen al eerder ‘Linquenda’ en ‘Sisters’ tot stand. Hij was als regisseur en decor- en lichtontwerper betrokken bij zowel grootschalige als kleinschalige evenementen. Ook regisseerde hij een aantal jeugdtheatervoorstellingen.

Speeldata 12, 18, 19, 20, 25, 26 en 27 januari. Entree 7,50 euro. De voorstelling begint om 20.00 uur en duurt 35 minuten. Aansluitend kan de expositie worden bezocht. Het aantal plaatsen is beperkt dus reserveren is noodzakelijk. Dat kan via telefoonnummer 06-52654572.