Afhalen Wijwater en Driekoningenzegen

Algemeen Kort nieuws

ARNHEM - Zondag 8 januari wordt in de Oud-Katholieke kerk Arnhem aan de Adolf van Nieuwenaarlaan 3 het feest van Driekoningen gevierd. Het wijwater wordt gewijd en de Driekoningenzegen uitgereikt. Om belangstellenden in de gelegenheid te stellen de Driekoningenzegen en wat wijwater op te halen is de kerk geopend tot 16.00 uur. Iedereen is welkom, ongeacht religieuze achtergrond. 

Vroeger kwam de pastoor rond Driekoningen langs bij de parochianen en zegende hun huizen. Hij schreef dan met krijt het jaartal en de letters CMB op de deur. Die letters staan voor Christus Mansionen Benedicat (Christus zegene dit huis). Het zijn ook nog de initialen van de drie Koningen die Jezus kort na zijn geboorte bezocht zouden hebben: Caspar, Melchior en Balthasar. Het krijt heeft plaatsgemaakt voor een sticker die tijdens de kerkviering wordt gezegend en uitgereikt. Op 8 januari zal worden gedaan door de Oud-Katholieke priester en voorganger Victor Scheijde. De aanwezigen kunnen die zelf op of boven hun voordeur aanbrengen. 

Het initiatief en de organisatie van de Driekoningenzegen komt uit de Arnhemse parochie en is inmiddels een landelijke activiteit. Aan de sticker is een collecte verbonden. De opbrengst daarvan komt ten goede aan een plaatselijk daklozen project.

Wijwater

Driekoningen is ook het moment waarop in de kerk het nieuwe wijwater gewijd wordt. Wijwater wordt in de kerk onder andere gebruikt bij de doop, het huwelijk en de uitvaart en zegening.Veel mensen nemen een flacon wijwater mee naar huis om iemand te zegenen of ter bemoediging. (Wijwater bevat zout en is niet geschikt voor consumptie)

Programma 

10.30-11.45 uur: Viering met zegening Driekoningenzegen en wijding Wijwater

11.45-16.00 uur: Open kerk en gelegenheid om de sticker van de Driekoningenzegen en het wijwater af te halen.