Ingezonden brief

 Senioren en veilig wonen

In Arnhem wonen ruim zesentwintigduizend senioren van vijfenzestig jaar en ouder. Zowel in de landelijke als de lokale politiek krijgt deze groep nauwelijks tot geen aandacht en dat is dieptriest! In het 43 pagina's tellende Arnhems Coalitie Akkoord 2022-2026 wordt op pagina 22 onder het kopje Preventie en Gezondheid de ouderen één keer benoemd! Daarbij gaat het NIET over ouderen en veiligheid (thuis), armoede en eenzaamheid. 

In het partijprogramma van de Arnhemse Ouderen Partij (AOP) dat tijdens de verkiezingscampagne van dit voorjaar is opgesteld, wordt het Ouderenbeleid wél aangestipt en dat mag men natuurlijk ook wel verwachten van een partij die zegt zich voor ouderen in het bijzonder in te zetten!. "Wij vinden", zo staat er onder punt 2, "dat de Gemeente de komende periode méér aandacht voor ouderen moet hebben", aangaande veiligheid, armoede en eenzaamheid. 

Echter, in de Begroting 2023 gemeente Arnhem, vind ik ook NIETS terug over extra zorg voor ouderen en met name voor hen die thuis wonen. Veel ouderen zijn kwetsbaar en iedereen kent de verhalen wel van bejaarden die thuis hun bankpasje afgeven aan zogenaamde bankmedewerkers en zo hun geld kwijtraken. Wat kan de politiek doen? In de éérste plaats, de tien jaar geleden wegbezuinigde Seniorenwegwijzer weer invoeren.

Seniorenwegwijzers waren mensen die 65-plussers bezochten en informeerden naar hun welzijn en vroegen naar hun behoeftes. Hen informatie gaven over voorzieningen en contact legden met instanties indien nodig, en aan hen voorstellen of zij bijvoorbeeld een veiligheidsketting of -beugel aan de voordeur bevestigd wilden hebben. Zo kan een hoop leed voorkomen worden.

De Arnhemse Ouderen Partij zou contact kunnen opnemen en onderhouden met de Stichting Welzijn Ouderen Arnhem. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft de brochure 'Senioren en Veiligheid' uitgegeven. Deze brochure zou iedere 65- plusser in huis moeten hebben.

Henny Noordzij, Arnhem.