Energiecoach Rob Groen. (Foto: Ellen Koelewijn Fotografie)
Energiecoach Rob Groen. (Foto: Ellen Koelewijn Fotografie) Foto:

Energiebank Arnhem krijgt het door de energiecrisis steeds drukker

'Energie bespaar je door gedragsverandering’

ARNHEM - Dat is best even schrikken voor een inwoner van Arnhem. Bij meting van zijn oude diepvriezer blijkt dat deze in een jaar net zo veel stroom gebruikt als een gezin van vier personen aan elektriciteit gebruikt. Meteen is duidelijk hoe waardevol de komst van de energiecoach is.   

Door Vincent Bos     

Bij de Energiebank regio Arnhem is het de laatste weken een gekkenhuis. De ene aanvraag om hulp in de energiecrisis is nog niet genoteerd, of de volgende inwoner meldt zich al. "In september hebben we al ruim tweehonderd aanvragen gekregen. Dat zijn er uitzonderlijk veel", zegt coördinator Rob Groen van de Energiebank Arnhem.      

De verwachting is dat het aantal aanvragen verder toeneemt. Dat kan ook niet anders gezien de hoogte van de energieprijzen. Het aantal coaches dat wordt ingezet stijgt tot vreugde van de Energiebank eveneens.     

De Energiebank regio Arnhem is in 2015 bedacht door een aantal managers tijdens een leiderschapstraining van Liander, het netwerkbedrijf in Arnhem. "Dit bedrijf kent een afdeling afsluitingen. Een huishouden afsluiten gebeurt niet zomaar en dat doe je niet graag. Dat gaat je heel toepasselijk niet in de koude kleren zitten. Toen kwam naar voren of we die mensen geen energie kunnen geven, maar dat mag helaas niet van de Energiewet. Wel kunnen we mensen helpen hoe ze energie kunnen besparen", verklaart Groen.      

De Energiebank regio Arnhem was de eerste in Nederland. Inmiddels zijn er twaalf, verspreid over het land. En het aantal Energiebanken groeit. Een coach krijgt eerst een training voordat hij of zij op pad gaat.     

"We werken vooral aan bewustwording en geven veel tips en advies. Dat begint met de tip om meterstanden bij te houden en inzicht te krijgen in de energierekening. Dan weet je of je veel of weinig verbruikt en wordt het duidelijk waar er besparingskansen zijn. We komen bij mensen die de verwarming de hele dag op 24 graden hebben staan. We geven aan dat het maandbedrag aanzienlijk naar beneden kan als de verwarming minder hoog gezet wordt.” Lees verder op pagina 3: Nieuw: Solidariteitsfonds.