Transwoman - Between Color & Voice.
Transwoman - Between Color & Voice. Foto: Yoppy Pieter

Pride Photo Award 2022 op het Gele Rijdersplein in Arnhem

Algemeen

ARNHEM - De Pride Photo Tentoonstelling komt naar Arnhem. Van vrijdag 25 november tot en met 18 december is de tentoonstelling gratis te bezoeken op het Gele Rijdersplein. Deze openlucht fototentoonstelling heeft dit jaar als thema ‘Celebrating the Unseen’, waarmee Stichting Pride Photo de meer ongeziene groepen en onbekende verhalen uit de LHBTQIA+ gemeenschap onder de aandacht wil brengen.

De tentoonstelling bestaat uit twintig grote panelen. Naast de winnende foto’s worden ook verschillende urgente, verrassende en mooie ‘Unseen’ beeldverhalen getoond, zoals de mate waarin LHBTQIA+ personen wereldwijd hard getroffen zijn door de pandemie. Maar ook de onderdrukking van de LHBTQIA+ mensenrechten, homoseksualiteit in de sport, eenzaamheid onder ‘roze’ ouderen en geweld tegen trans personen.

De onderwerpen worden toegelicht in korte teksten op de fotopanelen. Wie behoefte heeft aan meer duiding kan een QR-code scannen, waarmee aanvullende informatie en een audiofragment kunnen worden opgeroepen over de fotograaf, het werk en het onderwerp van de foto(s). 

“Ik denk dat deze tentoonstelling aan mensen de minder bekende kanten van de wereldwijde LHBTQIA+ gemeenschap laat zien”, aldus directeur Hein-Jan Keijzer van Pride Photo. “Verhalen die tot nu toe vaak ongehoord bleven. Ik hoop dat heel veel mensen in Arnhem de foto’s gaan bekijken en worden aangezet na te denken over seksuele en genderdiversiteit, wat kan leiden tot een dialoog en uiteindelijk tot het vergroten van de acceptatie.”

Maurits van de Geijn, wethouder inclusie: “In Arnhem willen we dat iedereen zichzelf kan zijn. Dat Arnhem een stad is waarin iedereen zich gezien, gehoord, gewaardeerd en veilig voelt. Een stad waarin iedereen gelijkwaardig is en ook zo behandeld wordt.” 

Hij vervolgt: “Dat klinkt heel erg logisch, maar het blijkt niet altijd vanzelfsprekend. Nog steeds hebben Arnhemmers te maken met discriminatie vanwege huidskleur, afkomst, levensstijl, gender of seksuele geaardheid. Dat is onacceptabel, daar willen en moeten we een vuist tegen maken. Dat begint met begrip voor elkaar. Ik hoop van harte dat deze tentoonstelling daaraan bijdraagt. Dat kan ook omdat het bezoekers in aanraking laat komen met oordelen en vooroordelen over genderdiversiteit en seksuele diversiteit. In veel landen leidt dat niet alleen tot uitsluiting maar zelfs tot ernstige mensenrechtenschendingen. Deze tentoonstelling geeft een beeld van mensen die vaak ongezien blijven in wie zij zijn omdat zij niet dat durven of mogen laten zien. Ik roep bezoekers op de verhalen achter de foto’s te lezen en stil te staan bij wat dat voor jezelf en je omgeving kan betekenen. En hopelijk leidt dit tot meer begrip.”

Kleurrijk ouder worden.