Nicole van Raalte (locatiemanager Wonen bij September) en Andre Bruins (adjunct-directeur Stichting Nationale Park de Hoge Veluwe).
Nicole van Raalte (locatiemanager Wonen bij September) en Andre Bruins (adjunct-directeur Stichting Nationale Park de Hoge Veluwe). Foto: Thuismakers

Verbouw De Rijzenburg van start

Algemeen

ARNHEM - De verbouw en herinrichting van ‘De Rijzenburg’ aan de Koningsweg in Schaarsbergen is 1 november van start gegaan. Het pand wordt heringericht als woonhuis voor Wonen bij September met 22 appartementen voor ouderen met dementie. 

De start van de herbestemming en nieuwbouw is symbolisch ondersteund met het leggen van een steen door Nicole van Raalte, locatiemanager bij Wonen bij September en Andre Bruins, adjunct-directeur bij Stichting Nationale Park de Hoge Veluwe, in de toekomst betrokken buren van elkaar.

De Rijzenburg is anderhalve eeuw geleden gebouwd als ontginningsboerderij. Daarna heeft de boerderij verschillende eigenaren gehad. Ook Anton Kröller van De Hoge Veluwe was een van die eigenaren. Tien jaar voor de oorlog kwam de boerderij in eigendom van De Hoge Veluwe. In de oorlog vorderde de Duitse luchtmacht het gebouw. Daarna werd het een munitieopslagplaats. In 1950 kwam er een restaurant in, dat in 2010 zijn deuren permanent sloot.

De plannen voor de herbestemming van ‘De Rijzenburg’ kunnen rekenen op goedkeuring van het gemeentebestuur. “Zij ziet een vraag naar dit soort woningen in de stad. Over tien jaar, in 2032, is naar verwachting bijna 2 op de 10 Arnhemmers ouder dan 65 jaar. Dat is een groei van 3 procent ten opzichte van nu. Met de vergrijzing neemt ook de behoefte aan specialistische zorg toe. Vooral de groep met dementie groeit fors. Wonen bij September biedt al in heel Nederland zorg aan deze groep mensen en zal dat ook hier doen.”

Om ‘De Rijzenburg’ ook voor de toekomst geschikt te laten zijn als woonhuis, heeft het pand een compleet elektrische installatie voorzien van een warmtepomp met PVT-panelen in combinatie met vloerverwarming. Ook tijdens de bouw kijken de samenwerkende partijen welke maatregelen genomen kunnen worden om het energieverbruik verder te verlagen. Een goed voorbeeld hiervan is de rieten kap dat extra geïsoleerd zal worden.

Nicole van Raalte en Andre Bruins geven elkaar na de symbolische steenlegging de hand.
Afbeelding
Nicole van Raalte, locatiemanager bij Wonen bij September, aan het metselen.