Jaarlijkse uitreiking Prodesseprijs stelt Arnhemse geschiedenis centraal

ARNHEM - Elk jaar wordt door Arnhems historisch genootschap Prodesse Conamur de Prodesseprijs uitgereikt aan Arnhemse personen of instellingen die hebben bijgedragen tot een bredere bekendheid van de geschiedenis van Arnhem. 

De uitreiking is dit jaar tijdens de opening van de Dag van de Arnhemse geschiedenis, in Focus Filmtheater op zaterdag 15 oktober. Het programma is van 10.00 tot 11.30 uur. Bestel gratis kaartjes via www.focusarnhem.nl/agenda/opening-dag-van-de-arnhemse-geschiedenis/

Wie heeft de beste bijdrage geleverd aan het blootleggen van de geschiedenis van Arnhem én daarbij nadrukkelijk de diversiteit van deze geschiedenis een plek gegeven? De jury let dit keer in het bijzonder op initiatieven waarbij de geschiedenis vanuit verschillende perspectieven wordt belicht. Dit jaar zijn er drie genomineerden èn is er een project dat de jury belangwekkend vindt. 

 Jan de Vries verzorgt een lezing getiteld: 'Arnhemmers en het rampjaar 1672. Hoe gingen Arnhemmers met rampen om? Hoe reageerden verschillende rangen en standen op de inval van de Fransen in 1672 en hun vertrek in 1674? Was de stad echt reddeloos verloren en kwam dat doordat alle Arnhemmers redeloos en radeloos van zinnen waren?

Genomineerden

- Leerlingen van Mariëndael, een school voor speciaal onderwijs. De leerlingen onderzochten historische personen die vroeger als held werden gezien en in Arnhem herdacht worden op een straatnaambord, maar waar we nu anders tegenaan zijn gaan kijken.
- InDifferent. Een community van jongeren die samenwerken aan een inclusieve omgeving waar iedereen zich kan uitdrukken en ontwikkelen. Tijdens Keti Koti, de herdenking en viering van de afschaffing van slavernij, organiseerde InDifferent samen met Focus een filmvoorstelling met gesprek.

- Dans- en theatermaakster Farida Nabibaks. Zij onderzocht het leven van de zwarte vrouw, Anna van Vossenburg, die in de 18e eeuw in Arnhem heeft gewoond. Nabibaks bracht Anna tot leven in een performance, waarna zij op een persoonlijke manier de ervaringen van haar voormoeders schetste aan de hand van het leven van Anna. 


Koninklijke Harmonie Oosterbeek 125 jaar

OOSTERBEEK - Op 1 november bestaat de Koninklijke Harmonie Oosterbeek 125 jaar. De harmonie is op zoek naar oud-leden en beeldmateriaal van vroeger. "We houden ons voor alles aanbevolen: foto's, filmmateriaal, oude uniformen, vaandels, bekers en andere merchandise wat met onze vereniging te maken heeft. En we nodigen iedereen uit voor onze jubileumreceptie 1 november vanaf 19.30 uur in zalencentrum Lebret in Oosterbeek."
Aanmelden middels het webformulier op www.harmonie-oosterbeek.nl of via een mail aan pr@harmonie-oosterbeek.nl. Op dat emailadres kunt u ook beeldmateriaal delen met de jubilerende vereniging.


 De prijs bestaat uit een ingelijste houtsnede gemaakt door de Arnhemse kunstenaar Edwim Peters.