Eind september 1944 geven de Duitse autoriteiten het bevel de stad Arnhem te ontruimen. Ongeveer 600 Arnhemmers kiezen het Nederlands Openluchtmuseum als tijdelijke verblijfplaats. Een deel van hen woont tot eind december 1944 in de gebouwen op het museumterrein.
Eind september 1944 geven de Duitse autoriteiten het bevel de stad Arnhem te ontruimen. Ongeveer 600 Arnhemmers kiezen het Nederlands Openluchtmuseum als tijdelijke verblijfplaats. Een deel van hen woont tot eind december 1944 in de gebouwen op het museumterrein. Foto: P.J. de Booys / Gemeentearchief Arnhem

Rondleiding: het museum tijdens WOII

ARNHEM - De Slag om Arnhem trof de stad in 1944 in het hart. Vrijwel de hele binnenstad was verwoest. Arnhemmers kregen het bevel om de stad binnen 48 uur te verlaten. Eén van de plekken waar zij naartoe konden gaan, was het Openluchtmuseum.

Bezoekers komen zaterdag 8 en zondag 9 oktober tijdens een rondleiding op plekken in het museum die normaal niet toegankelijk zijn. Zo komen bezoekers langs het Vissershuisje dat tijdens de evacuatie een winkeltje was. Vanuit de Koopmanswoning werden voedselbonnen gedistribueerd. De omstandigheden waren zwaar. In de huizen was geen verwarming, elektriciteit of stromend water en wassen deed men in de Zaanse vijver. Er werden kinderen geboren en er was een dramatische razzia waarbij verzetsman Anton Zwiers werd doodgeschoten. Een indrukwekkende rondleiding die de geschiedenis tastbaar maakt.

Zaterdag 8 en zondag 9 oktober van 11.00 tot 12.00 uur. Als je een toegangsbewijs hebt voor het museum, kun je gratis aansluiten bij de rondleiding. Reserveren is niet nodig. Meer informatie op www.openluchtmuseum.nl


Kinderen reizen gratis in oktober

ARNHEM - In de herfstvakantie een dagje eropuit met de (klein)kinderen? In oktober reizen kinderen gratis met de bus en regionale trein in Gelderland, Overijssel en Flevoland (behalve stadsvervoer Almere en Lelystad). Per e-ticket reizen maximaal drie kinderen van 4 t/m 11 jaar gratis mee met een betalende volwassene (18 jaar of ouder). Op maandag t/m vrijdag is het e-ticket geldig na 09.00 uur en in het weekend de hele dag. Gratis e-ticket is verkrijgbaar via ervaarhetov.nl of de Ervaar het OV-app.

Alle actievoorwaarden van de actie ‘Kinderen reizen gratis' op ervaarhetov.nl/kinderengratis