Fotograaf Erwin van Veldhuizen liep op Papendal Phillip Coco (rechts) tegen het lijf.
Fotograaf Erwin van Veldhuizen liep op Papendal Phillip Coco (rechts) tegen het lijf. Foto:

Vitesse stelt Phillip Cocu aan als nieuwe hoofdtrainer

'Vitesse is een warme club met sportieve ambities'

ARNHEM - Vitesse heeft Phillip Cocu aangesteld als nieuwe hoofdtrainer. De 51-jarige Eindhovenaar, die als speler vijf seizoenen in Arnhem actief was, heeft een contract getekend tot medio 2024. Cocu is de opvolger van Thomas Letsch, die onlangs naar VfL Bochum 1848 vertrok. 

Technisch directeur Benjamin Schmedes: “We zijn zeer verheugd en ook trots dat we Phillip Cocu kunnen presenteren als onze nieuwe hoofdtrainer. Omdat we snel hebben kunnen schakelen, kan de eerste training na de korte break direct door hem geleid worden”, stelt Schmedes. 

”De prettige gesprekken met Phillip hebben bevestigd dat hij uitstekend in het beoogde profiel past. Hij kent de club en de competitie goed, beschikt over veel nationale en internationale ervaring, straalt rust uit en was ook nog direct beschikbaar."

"Bovenal is hij de juiste persoon om onze speelstijl verder te ontwikkelen. Phillip staat voor een focus op balbezit, met een drang naar voren en een bepaalde intensiteit, maar dat wel met een stabiele basis en een pragmatische benadering. Wij zijn ervan overtuigd dat Phillip de weg omhoog kan vinden met onze ploeg. We heten hem van harte welkom”, zegt de technisch directeur. 

Warme club

Cocu keert met een goed en vertrouwd gevoel terug bij de club waar hij in de jaren negentig furore maakte op het middenveld. “Vitesse is een warme club met sportieve ambities, waar ik als speler prachtige herinneringen heb liggen. Om hier nu als trainer terug te keren, vervult mij uiteraard met trots. Het is voor mij de juiste club op het juiste moment”, aldus Cocu. 

“Natuurlijk komt de club uit een uitdagende situatie en een lastige competitiestart, maar ik geloof in de kwaliteit van de spelers en kijk ernaar uit om met het team en de staf aan de slag te gaan.” 

Carrière gelanceerd in Arnhem

Met Cocu heeft Vitesse een hoofdtrainer aangesteld die niet alleen per direct beschikbaar is, maar de club ook al goed kent. Van 1990 tot 1995 had de oud-middenvelder namelijk het geel-zwart om de schouders. Dat was een bloeiperiode voor Vitesse, dat toen structureel meedraaide in de top-vijf van Nederland en ook in Europa acteerde. Mede dankzij een pegel van Cocu in het uitduel met KV Mechelen speelde Vitesse destijds een historisch tweeluik met Real Madrid in de derde ronde van de UEFA Cup (1992|1993). Met zijn prestaties bij Vitesse verdiende Cocu in 1995 een transfer naar PSV. 

De profcarrière van Cocu, die bij AZ begon en bij Al Jazira eindigde, spreekt tot de verbeelding. De middenvelder bereikte op overtuigende wijze de top. Hij was jarenlang een belangrijke kracht bij FC Barcelona en wist bij het Nederlands elftal zelfs de magische grens van honderd interlands te doorbreken. En dat terwijl het voor hem allemaal begon bij SV DCS, een Partnerclub van Vitesse uit Zevenaar.

Na zijn spelerscarrière startte Cocu in 2008 zijn trainersloopbaan op als assistent-bondscoach van Oranje. Deze positie bekleedde hij tot 2012, toen hij ook meerdere maanden interim-trainer van PSV was. Hij was vervolgens hoofdtrainer bij PSV, het Turkse Fenerbahçe en het Engelse Derby County FC.








'Hij heeft geschiedenis geschreven met de club, met name in Europa'

Trainer Thomas Letsch vertrekt naar Bundesliga



ARNHEM - Thomas Letsch heeft Vitesse verlaten en is aan de slag bij VfL Bochum 1848. Vitesse heeft vorige week met de club uit de Duitse Bundesliga overeenstemming bereikt over de overstap van de 54-jarige trainer, die in Arnhem nog een contract tot medio 2023 had.

Technisch directeur Benjamin Schmedes: “Thomas heeft enkele dagen geleden aangegeven dat hij zijn contract bij Vitesse respecteerde, maar dat hij graag de kans wilde aangrijpen om voor de eerste keer in zijn carrière in de Bundesliga te gaan werken. Wij waren bereid om daaraan mee te werken, mits we overeenstemming zouden bereiken met VfL Bochum”, aldus Schmedes. 

Afscheid voor de voordeur

“We zijn Thomas zeer erkentelijk voor alles wat hij voor Vitesse heeft gedaan en betekend. Hij heeft geschiedenis geschreven met de club, met name in Europa. Thomas neemt dan ook afscheid door de voordeur. We wensen hem veel succes in de Bundesliga en in de rest van zijn loopbaan.”

Letsch pakt weliswaar de kans om in de Bundesliga aan de slag te gaan, maar gaat Vitesse en Arnhem zeker missen. “Ik kijk terug op een speciale tijd, waarin we mooie successen en ervaringen met elkaar hebben mogen delen”, stelt de Duitse oefenmeester. 

Genoten

“Aan de ene kant vind ik het jammer om de club na meer dan twee jaar te verlaten, omdat ik van elk moment genoten heb, van het begin tot het einde." 

'In mijn hart'

"Anderzijds wilde ik graag de mogelijkheid benutten om een team te coachen in de Bundesliga”, vertelt Letsch. “Ik wil alle spelers, stafleden, collega’s, supporters en sponsoren bedanken en zal Vitesse voor altijd in mijn hart dragen. Ik wens de club het beste.”

Assistent-trainer Jan Fiesser verhuist, in het kielzog van Letsch, ook naar VfL Bochum. Schmedes: “We zijn direct van start gegaan met de invulling van de nieuwe technische staf. De interlandbreak verschaft ons daar de nodige tijd en ruimte voor. We hopen de nieuwe trainersstaf op korte termijn te kunnen presenteren.”

Zo komt er na twee jaar en bijna drie maanden een einde aan de samenwerking tussen Vitesse en Letsch. De oud-trainer van FC Red Bull Salzburg, FC Liefering, FC Erzgebirge Aue en FK Austria Wien wist mooie successen neer te zetten in Arnhem. 

In zijn eerste seizoen werd zowel de vierde plaats in de Eredivisie als de bekerfinale behaald, terwijl Vitesse in het tweede jaar van Letsch tot grote hoogte wist te stijgen in een Europese campagne. Het bereiken van de achtste finales van de UEFA Europa Conference League, waarin Vitesse in een spannend tweeluik nipt werd uitgeschakeld door de uiteindelijke winnaar AS Roma, was historisch.

Letsch kreeg onlangs bij de Airborne-wedstrijd tegen FC Volendam nog een ingelijst shirt en een bos bloemen overhandigd voor het bereiken van zijn honderdste officiële wedstrijd als keuzeheer van Vitesse. Nu maakt de coach uit Esslingen dus de overstap naar VfL Bochum, waar hij zijn naamgenoot Thomas Reis opvolgt.



Vorig jaar zomer speelde Letsch met Vitesse nog een oefenwedstrijd tegen de club uit de deelstaat Noordrijn-Westfalen, die destijds met 1-2 gevloerd werd.

Fotograaf Erwin van Veldhuizen liep Thomas Letsch (toen nog Vitesse-trainer) tegen het lijf.