Modeontwerper Mirte Engelhard (l) en documentairemaker Maaike Broos lanceren deel twee van 'Draag je verhaal'.
Modeontwerper Mirte Engelhard (l) en documentairemaker Maaike Broos lanceren deel twee van 'Draag je verhaal'. Foto: Mirte Engelhard

‘Draag je verhaal’ portretteert Arnhemse rapper Adje van het Padje

Algemeen

ARNHEM - In Filmhuis Focus is 25 september de tweede film van de documentairereeks ‘Draag je verhaal’ gelanceerd. Documentairemaker Maaike Broos en modeontwerper Mirte Engelhard portretteren in deze serie vier Arnhemse makers. Dit keer is de beurt aan de Arnhemse rapper Adje van het Padje. “Ik was geen crimineel. Ik deed wel criminele dingen.” 

Door Hilde Wijnen 

Rapper Adje van het Padje, geboren als Aydison Arias, heeft geen gemakkelijk leven gehad. Met zijn Antilliaanse roots, een druk en tegendraads karakter en de neiging overal een grap van te maken, is Adje in het Brabantse Valkenswaard waar hij opgroeit, een vreemde eend in de bijt. Zijn moeder en tante voeden hem op. “Ze behandelden me als mens, realistisch en met liefde. Dat vond ik fijn, want buiten mijn familie behandelde niemand me zo.” Het gezin heeft het niet breed. Er is niet genoeg geld voor eten, laat staan voor schoolreisjes of uitjes naar het zwembad. 

In een ontroerende documentaire van ruim een half uur hoort een nagenoeg uitverkochte filmzaal Adje vertellen over hoe en waarom hij als kleine jongen broodjes pikte bij de bakker. “Ik was zes jaar, had honger en ik kon natuurlijk nog niet gaan werken. Leraren zagen niks. School gaat ervanuit dat iedereen geld heeft.” 

Langzaam gaat het van kwaad tot erger. Adje komt op een middelbare school terecht waar hij niet past, voelt zich beter thuis op straat, vergaart zijn geld door te stelen en dealen en komt uiteindelijk een paar keer vast te zitten. Als hij verhuist naar Arnhem, keert het tij. “In Valkenswaard wonen tien mensen waarvan er tien stukadoor zijn”, grapt hij. “In Arnhem kwam ik mensen tegen die me begrepen.” 

Kleding

De documentaire over Adje is onderdeel van een reeks. ‘Draag je verhaal’ gaat over opgroeien, anders zijn, (niet) gezien worden en het vinden van je plek in de wereld. De portretten worden afgewisseld met beelden van Mirte Engelhard die al knippend en metend de verhalen vertaalt in tot de verbeelding sprekende outfits. 

“Mode is mijn creatieve taal”, legt ze uit.” Kleding gaat niet alleen om de buitenkant, maar kan juist iets vertellen over de persoon die het draagt. Dit is mijn manier om een podium te geven aan mensen die dat verdienen.” 

Lespakket

De vier films zijn onderdeel van een lespakket dat op scholen wordt aangeboden om jongeren te laten praten over onderwerpen als diversiteit en identiteit. Daarbij horen ook workshops waarin kinderen hun eigen creatieve taal kunnen vinden. Hoeveel dat kan opleveren, bewijst Adje: “Deze documentaire voelt voor mij als een soort heling.” Maaike Broos: “Dat het uitspreken van je verhaal zo kan werken, daar geloof ik in. We hopen dat wanneer jongeren zich herkennen in het verhaal, het gemakkelijker voor ze wordt met elkaar het gesprek aan te gaan.” 

De andere drie documentaires in de reeks gaan over poppenspeler Wensley Piqué, danser Ruben Chi en dichter Tim Lenders. De eerste ging in juni in première, de laatste twee portretten zijn in december en januari te zien in Filmhuis Focus.

www.verhalendragers.nl

Rapper Adje van het Padje.