Bijzondere bewerking derde acte Parsifal

HEILIG LANDSTICHTING - In augustus keert Parsifal terug in de Heilig Landstichting. De derde acte van Wagners laatste opera Parsifal wordt uitgevoerd in de Cenakelkerk in een bijzondere bewerking voor drie zangers, piano, harmonium, synthesizer, basgitaar en klokken. 

De opera wordt in het Duits gezongen en Nederlands ondertiteld. Frank van Aken, die Parsifal vaak vertolkte op verscheidene grote podia wereldwijd, neemt de titelrol voor zijn rekening. 
In deze bewerking speelt de laatste acte van Parsifal in de huiskamer van een verpleegtehuis. De kamer is bevolkt met patiënten die op de dood wachten, en hun verzorgend personeel. Het publiek zit in feite ook in diezelfde wachtkamer, wachtend op verlossing. Ondertussen klinkt de bedwelmende, meditatieve muziek van Wagner. Een opera als een spirituele sessie in een mystieke omgeving.

"De derde acte van Parsifal is een wonder van kleur en harmonie. Veel handeling is er niet, maar des te meer extatische gevoelens en filosofische gedachten", aldus zanger Marc Pantus. "Deze Parsifal in kleine bezetting is een uitvloeisel van de corona-periode die achter ons ligt. Ik ben dit avontuur aangegaan omdat het een prachtig stuk is waar ik me als zanger, maar vooral als mens graag mee wil verhouden. Daarnaast denk ik dat we met de focus op de laatste acte het publiek een veel intensere ervaring kunnen bieden van zowel de muziek als de tekst.” Data: 12, 13, 14, 19, 20 en 21 augustus. Voor meer informatie: www.parsifal3.nl