De waterstoftank arriveert in Elst.
De waterstoftank arriveert in Elst. Foto:

Waterstoftank Rijnstate-Elst vermindert gasverbruik fors

ARNHEM/ELST - De bouw van het nieuwe ziekenhuis in Elst krijgt steeds meer vorm. Deze week is een grote waterstoftank gebracht die nodig is om het Ziekenhuis van de Toekomst energieneutraal te kunnen laten functioneren.

De tank is afkomstig uit Noorwegen, is gemaakt van staal en weegt ruim 27.000 kilo. In de tank kan 200 kilo waterstof worden bewaard.

Door het gebruik van waterstof voorkomt Rijnstate een geschat gasverbruik van 42.000 kubieke meter per jaar. Tegelijk stoot Rijnstate 1,1 miljoen kilogram CO2 minder uit. De elektriciteit die de waterstof naast warmte levert is goed voor een jaarlijkse vermindering van bijna 55.000 kg CO2

"De tank speelt een belangrijke rol in de energievoorziening voor ons nieuwe ziekenhuis. We laten zien dat we de voorop willen lopen in de zorg voor de toekomst en ook hoe we dat willen doen. Ik merk dat naast zorginstellingen ook woningbouwverenigingen, industriële bedrijven en technische leveranciers onze ontwikkelingen in Elst nauwlettend volgen. Ze zijn welkom. We delen graag onze kennis en ervaringen”, zegt Willem-Jan Hanegraaf, programmadirecteur Bouw Rijnstate-Elst.

Voor meer informatie kunt u kijken op de website: www.rijnstate.nl  

default