Fundamenteel onderzoek: passie, noodzaak of nutteloos?

Thee met Thema met Johan Mentink

OOSTERBEEK - Thee met Thema in Oosterbeek zondag 22 mei is met Johan Mentink. Onderwerp: Fundamenteel onderzoek: Passie, noodzaak of nutteloos? 

De bijeenkomst in de Remonstrantse Kerk aan de Wilhelminastraat 10 in Oosterbeek begint om 16.00 uur. Toegang: vrijwillige bijdrage. 

Fundamenteel wetenschappelijk onderzoek is jarenlang onderzoek doen, zonder dat een praktische toepassing het doel is. Het lijkt vaak los te staan van maatschappelijke ontwikkelingen.

Doodlopend pad

Wat drijft een maatschappelijk geëngageerd wetenschapper dan toch om zich jarenlang gepassioneerd met zijn of haar onderwerp bezig te houden? Hoe houdt hij of zij de energie vast, en hoe werkt het als je op een doodlopend pad komt of concurrentie je de pas afsnijdt? Ter inspiratie/prikkeling geeft Mentink voorbeelden van de achterliggende maatschappelijke motivaties bij zijn onderzoek en van het belang van fundamenteel onderzoek voor de maatschappij.

Johan Mentink is universitair docent aan de Radboud Universiteit. Zijn onderzoek richt zich op de vraag hoe magnetisme het allersnelst en met minimale energie kan worden gemanipuleerd. Voor zijn onderzoek ontving hij verschillende subsidies.


Onder meer uit een publiek-privaat partnerschap van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en Shell.