Samen opzoeken welke insecten je hebt gevangen.
Samen opzoeken welke insecten je hebt gevangen. Foto:

Leerzame insectenmiddag voor de jeugd

ARNHEM - Als Groene Kerk probeert de Lucaskerk in Arnhem aandacht te geven aan de natuur, maar dan moet je die wel een beetje kennen. En daarom stond er onlangs een zoektocht naar insecten op het programma. "Maar we hadden pech. We waren goed en wel bij elkaar of het begon te regenen en daar houden insecten niet van", aldus de organisatie. 

Maar de aanwezige kinderen waren ook onder de indruk van de mooie verhalen over vlinders. Zoals over de monarchvlinder, waarvan de achterkleinkinderen kilometers terugvliegen naar de bomen waar hun grootouders hebben overwinterd. 

Of het pimpernelblauwtje, dat een eitje legt op de pimpernel waaruit het rupsje zich laat vallen en dan in de winter heerlijk verwend wordt door speciale mieren. "Eet die rakker ook nog stiekem van de larven en eitjes. Maar als hij uitkomt moet de vlinder maken dat hij wegkomt, anders eten de mieren hem op." 

Toen het ophield te regenen, werd er toch nog gezocht naar insecten. Om ze goed te bekijken werden ze even bewaard in een potje. "Het bleken bijna twintig soorten te zijn. Daaronder veel kriebelbeestje zoals spinnen. Het moeilijkst was om die insecten te fotograferen. Insecten zijn geen goede fotomodellen. Gelukkig lukte het een van de vier meehelpende ouders een scherpe foto van de stompkaakloopkever te maken. Alle insecten zijn door de kinderen gemeld bij waarneming.nl. Al met al een succesvolle middag die we graag over doen."

Afbeelding