De opening van de Oekraïense school in Arnhem.
De opening van de Oekraïense school in Arnhem. Foto:

Schoolleiding Oekraïense school Arnhem blikt tevreden terug op afgelopen weken

ARNHEM - Met stoom en kokend water moesten de deuren van de nieuw opgezette Oekraïense school in Arnhem op 4 april open. Veel pers, de minister, de burgemeester en zelfs de consul van de Oekraïne waren getuigen van dit huzarenstukje geleverd door een projectteam met daarin vertegenwoordigers van Gemeente Arnhem, schoolbesturen PO en VO en Samenwerkingsverband VO. 

Vanuit dat projectteam werd ook een voorlopige schoolleiding gekozen, Bianca Koster (PO) en Johnny Uytdewilligen (VO). "Uniek hierbij is dat er onder één dak zowel primair onderwijs als voortgezet onderwijs gevestigd is. De teams en hun aansturing zijn erg flexibel gebleken in de afgelopen weken. Zo zag je dat er een moment ontstond waarop PO het rooster niet rond kreeg omdat we nog volop aan het werven waren. Toen heb ik als schoolleider VO een dagdeel meegedraaid in de middenbouw PO", aldus Uytdewilligen. 

"Dit is toch wel bijzonder in de normale reguliere settingen. Wat we hier zien gebeuren is dat er een enorme loyaliteit naar elkaar is en dat het 'wij'-gevoel erg groot is. Onderwijs kan veel van dit experiment leren."

Er stromen nog steeds wekelijks leerlingen in en er zijn er sinds de start al wat nieuwe klassen ingericht. "Momenteel is er ook ingezet op het screenen van de leerlinge qua niveau en welbevinden. Leerlingen VO geven aan het naar de zin te hebben en dat ze het gevoel hebben dat ze welkom zijn. Docenten, leerkrachten ondersteunend personeel en schoolleiding kijken terug op een geslaagde start, maar ook een zware start. Alles is nieuw, hectisch en soms chaotisch, maar steeds kijken we weer met voldoening terug op de dag die achter ons ligt. Ook voor ons als leiding lag er een enorme uitdaging, hoe formeer je zo snel een team met verschillende nationaliteiten en expertise? Maar het is ons gelukt door ons aller inzet."