Muziek tijdens Toon Je Kunsten. (Foto: Hilde Wijnen)
Muziek tijdens Toon Je Kunsten. (Foto: Hilde Wijnen) Foto:

Toon Je Kunsten: 'Leuk en voor herhaling vatbaar!'

ARNHEM - Onder een stralende zon ging zaterdag 23 april in Sint Marten een fonkelnieuw festival van start: Toon Je Kunsten. De eerste editie, die bestond uit een talentenmarkt, muziekoptredens, een open podium, verschillende creatieve workshops en een wegggeefmarkt, was een groot succes. Organisator Elsebeth Hoeven: "Gelukkig kunnen we de vlaggen hergebruiken. Dit is té leuk en zeker voor herhaling vatbaar!"

Door Hilde Wijnen

Bewoners uit de wijken Sint Marten, Sonsbeek en Klarendal hebben in groten getale gehoor gegeven aan de oproep mee te doen aan Toon Je Kunsten. Van suikerspinnen tot stripverhalen en van schmink tot sculpturen, tussen de ruim dertig kraampjes die de Nijhoffstraat telt is voor de bezoeker allerlei lokaal leuks en lekkers te ontdekken. 

Elsebeth Hoeven: "Er doen zo veel verschillende mensen mee. Professionele en beginnende kunstenaars, maar ook buurtbewoners die in coronatijd ineens met een nieuwe hobby zijn begonnen, zoals papierknipkunst. Een van de leukste dingen van dit festival is dat je kunt zien wat je buren eigenlijk allemaal thuis aan het koekebakken zijn. Want vaak heb je geen idee waar iedereen mee bezig is." 

Een deelnemer die volledig aan deze beschrijving voldoet, woont op tien stappen afstand van de talentenmarkt. Haar glimmende, glinsterende kunstwerken shinen de voorbijgangers tegemoet. "Ik ben heel creatief, maar ik sta eigenlijk bijna nooit achter een kraampje met mijn werk", vertelt ze. "Veel mensen weten helemaal niet dat ik dit doe. Maar dat ik zo dichtbij huis kan laten zien wat ik maak, is natuurlijk wel erg leuk."

Talentenfestival Toon Je Kunsten bestaat niet alleen uit kraampjes. In Het Inloophuis Sint Marten nodigen workshops dans, percussie en raamschilderen uit tot meedoen en meemaken en op het podium bij De Nieuwe Hommel worden de oren van de luisteraars getrakteerd op muzikaal vertier uit allerlei windstreken. "Het aanbod was erg divers. Het Inloopkoor heeft gezongen, ik heb Duitse poëzie gehoord en op een gegeven moment kwam er ook behoorlijk stevige muziek voorbij. Of moet ik zeggen, energiek?", lacht Elsebeth, een dag na het druk bezochte buurtfestijn. 

Speeddaten

Hoewel zij de organisatie van het gratis voorjaarsfestival op zich nam, komt het idee van Elly Smeekens, pastor bij Inloophuis Sint Marten, en Marjet Zeegers van herstelcommunity Vitale Verbindingen, dat De Nieuwe Hommel als hoofdkwartier heeft. "In oktober kwamen we met een heleboel wijkorganisaties samen", vertelt Elly. "Om met elkaar van gedachten te wisselen, gingen we speeddaten. Toen Marjet en ik bij elkaar zaten, hadden we meteen het idee om het Inloophuis en De Hommel met elkaar te verbinden. 'Weet je wat', zeiden we, 'we doen er gewoon een marktje tussen!' Na twee jaar binnen te hebben gezeten door corona vonden we het de hoogste tijd voor iets leuks en gezelligs in de wijk."

Missie geslaagd. Ook volgens Elsebeth: "De reacties op Toon Je Kunsten waren zonder uitzondering erg positief en buurtbewoners die iets wilden doen of laten zien, voelden zich heel welkom. Nou, dat is toch precies waarvoor je het doet!" 


Voorlichting over Hersenz

ARNHEM - Jaarlijks lopen zo'n 140.000 mensen hersenletsel op, door ziektes of ongelukken. Er zijn goede programma's om mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) te leren omgaan met hun beperkingen. Regionaal Expertisecentrum NAH Arnhem verzorgt zaterdag 14 mei tussen 10.00 en 12.00 uur een bijeenkomst aan de Jachthoornlaan 1 in Arnhem over behandelprogramma Hersenz. 


Meer info: Ellen van Diemen, tel. 06-57 13 07 25 of ellen.van.diemen@siza.nl.


Afbeelding