Nico Wiggers.
Nico Wiggers. Foto:

Krapte op woningmarkt
belemmert relatiebeëindiging

ARNHEM - De krapte op de woningmarkt heeft ook gevolgen voor het aantal relatiebeëindigingen. Dat merkt ook Nico Wiggers, sinds 2001 MfN-registermediator in Arnhem. 

“Als gevolg van de crisis op de woningmarkt is het aantal echtscheidingen sterk afgenomen”, aldus Wiggers. “Het kan niet anders dan dat velen die willen scheiden zich ongelukkig voelen in hun leef- en woonsituatie maar ze zitten klem. Ze kunnen geen woning vinden. Maar als zij de zorg hebben voor een minderjarig kind is de kans op een urgentieverklaring van een sociale huurwoning reëel.”

Wiggers krijgt als mediator dan ook steeds vaker het verzoek om ouderschapsplan op te stellen voor deze groep ouders. “Met zo’n plan, waarin essentiële elementen niet mogen ontbreken zoals de zorgregeling, kan men in de regio Arnhem Nijmegen een urgentieverklaring krijgen. Er zijn ook regio’s waarin deze situatie geen urgentie oplevert."

"De kans dat een relatie stuk loopt is het grootst tussen de 5 en 10 jaar samenzijn. Dat is nu juist ook de periode dat koppels jonge kinderen hebben. In de helft van het aantal scheidingen zijn kinderen betrokken”, weet Wiggers. “Het aantal kinderen dat niet meer bij beide ouders woont is de laatste jaren sterk gestegen. Landelijk zo’n 600.000 kinderen.” 

Volgens Wiggers is er een landelijke trend in het aantal echtscheidingen; sinds 2010 is sprake van een daling met 21% maar onder geregistreerd partnerschap is juist sprake van een grote stijging sinds 2010 met maar liefst 128%. 

Meer info over relatiebeëindiging en wonen: Wiggers Mediation, Burgemeester Matsersingel 200 Arnhem, tel/WhatsApp: 06 - 53384983, www.wiggersmediation.nl.

Nico Wiggers.