Senna en Lisa aan het dansen tijdens de Koningsspelen. (Foto: Ellen Koelewijn Fotografie)
Senna en Lisa aan het dansen tijdens de Koningsspelen. (Foto: Ellen Koelewijn Fotografie) Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Traditioneel en modern, dorpse school in de stad

Jozefschool in Elden viert 100e verjaardag met reünie en feestweek

ELDEN - Als de kinderen ’s morgens op de Jozefschool in Elden komen, worden ze door directeur Marjolein Berg en haar collega’s persoonlijk begroet. Berg kent bijna alle namen van de 215 leerlingen. Dat noemt ze de kracht van de school, die de komende tijd het 100-jarig bestaan uitgebreid viert. 

Door Vincent Bos

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem heeft 1 november vorig jaar het startsein gegeven voor het eeuwfeest. Vanwege corona stonden de activiteiten lang op een laag pitje. Maar nu is het tijd om deze mijlpaal te vieren. Dat gebeurt op zaterdag 21 mei tussen 11.00 en 15.00 uur met een reünie voor oud-leerlingen en oud-leerkrachten. En aan het eind van dit schooljaar is er een daverende feestweek voor de leerlingen. 

Opknapbeurt

Een basisschool met een dorps karakter in Arnhem. Zo afficheert de Jozefschool zich. Het pand aan Rijksweg-West ademt de sfeer van vroeger. En is toch eigentijds. Zeker na de recente opknapbeurt van het gebouw. Leerlingen krijgen nu geen les meer in het speellokaal. Dat kan weer gebruikt worden waarvoor het bestemd was. De school beschikt over tien lokalen voor negen groepen. 

Traditioneel en modern. Zo omschrijft directeur Marjolein Berg het onderwijs op de Jozefschool. “Voor de middag krijgen de leerlingen les in rekenen en taal op de manier zoals we dat gewend zijn. Na de middag is het tijd voor onderzoekend en ontdekkend leren. Daarbij werken we met thema’s. Al verliezen we de kerndoelen, waaraan scholen moeten voldoen, zeker niet uit het oog.” 

Handen wassen

Wat moeten we ons daarbij voorstellen? Ze noemt een recent voorbeeld. De groepen 2 en 3 met kinderen van 5, 6 en 7 jaar hebben zich gebogen over het handen wassen thuis. Op school is dat geen probleem, want daar kunnen ze bij de kranen. Thuis is dat anders.

“Ze bedachten een soort sportconstructie, een plankje met veren zodat ze thuis springend de kraan konden bereiken. Daar zijn ze een tijd mee bezig geweest.” 

Het sfeervolle schoolgebouw staat al sinds 1921 midden in Elden, inmiddels een wijk van Arnhem. Maar eigenlijk nog een heus dorp, zo omschrijft de Jozefschool haar situatie. 
Het aantal leerlingen is stabiel. De nieuwbouwwijk Tuin van Elden zorgt voor aanwas maar eigenlijk komen de leerlingen uit alle wijken rondom Elden, van Vredenburg tot De Laar en Schuytgraaf. Van begin af aan was het een school voor jongens en meisjes.

Uitdagend onderwijs

Er wordt uitdagend onderwijs gegeven in een fijne en veilige omgeving door een team van enthousiaste leerkrachten. Iedereen voelt er zich thuis. 

Betrokkenheid

Dat blijkt wel uit het gegeven dat niet zo lang geleden een van de leerkrachten pas vertrok vanwege vervroegd pensioen na ruim 42 dienstjaren. Het geeft aan hoe betrokken iedereen is bij deze school. En dat al 100 jaar. 

Tijdens de reünie komen vast en zeker veel herinneringen naar boven en zul je vaak horen hoe trots iedereen is op de Jozefschool.