Arnhemse leden van de actiegroep Extinction Rebellion wachten de nieuwe raadsleden op.
Arnhemse leden van de actiegroep Extinction Rebellion wachten de nieuwe raadsleden op. Foto:

Extinction Rebellion verwelkomt nieuwe raadsleden in Arnhem

Algemeen

ARNHEM - Arnhemse leden van de actiegroep Extinction Rebellion brachten woensdag 20 april een persoonlijk welkom aan de nieuwe gemeenteraadsleden. Bovenaan de trap naar de raadszaal deelden zij voorafgaand aan de raadsbijeenkomst zakjes met bloemenzaad uit. Ook hadden zij een speciale welkomstboodschap voor de kersverse raadsleden. 

Extinction Rebellion is een wereldwijde beweging van burgers die met geweldloze acties aandacht vragen voor de urgentie van klimaatverandering en de catastrofale gevolgen daarvan. De flyer die de Arnhemse activisten uitdeelden vatte hun boodschap kernachtig samen:

‘Welkom in de gemeenteraad. Gefeliciteerd met uw zetel! Als raadslid bent u verantwoordelijk voor de veiligheid van Arnhemmers. Wij zullen dan ook met u vieren wanneer u helpt het klimaat te redden. Maar als de raad geen verantwoordelijkheid neemt om huidige en toekomstige generaties te beschermen, staan we klaar om met acties de klimaatthema’s alsnog op de agenda te krijgen. We nodigen u van harte uit om mee te strijden voor klimaatrechtvaardigheid.’ 

Handreiking aan de raad 

De aanwezige raadsleden namen de flyer welwillend in ontvangst. De welkomstactie is een handreiking aan de raad, aldus Etske Thie: “Vanuit Extinction Rebellion Arnhem zullen wij de raad kritisch blijven volgen. Positieve stappen zullen we steunen, maar de tijd van praten en niks doen is definitief voorbij. Want als we nu niet handelen zal de crisis onbeheersbaar worden. En dus ook gevaarlijk voor ons als burgers.”

“We spreken de raad aan op haar verantwoordelijkheid. Start als stad met een klimaatcampagne en organiseer een klimaatburgerberaad. Zorg daarnaast voor meer groen in de stad en stop met onnodige houtkap en het verbranden van biomassa. Isoleer gebouwen, pak energiearmoede aan, stimuleer een lokale, circulaire economie. Er is zoveel wat de raad kan doen!”

Meer informatie over de actie en de eisen is te vinden op de Facebookpagina van de actiegroep: facebook.com/XRArnhemxNijmegen

Afbeelding