IVN-gids Gijsbert Peelen. (Foto: Ellen Koelewijn Fotografie)
IVN-gids Gijsbert Peelen. (Foto: Ellen Koelewijn Fotografie) Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

‘Natuur in Meinerswijk is elke maand anders’

IVN-Gids Gijsbert Peelen is enthousiast over alles wat groeit en bloeit

ARNHEM - Fietsend van Nijmegen naar het natuurgebied Meinerswijk in Arnhem heeft Gijsbert Peelen dit keer wel dertig vogels geteld. En gehoord. Hij vertelt er graag over. Enthousiast als altijd. Want zo kennen de mensen hem. Deze IVN-gids wil anderen laten genieten van de schoonheid van de natuur. 

Door Vincent Bos 

Bij het Waterrijk in Park Lingezegen heeft hij een keur aan vogels gezien. Hij neemt er de tijd voor als hij fietst, onderwijl voortdurend om zich heen kijkend. 

In Meinerswijk ziet hij deze dag eenden, ganzen, merels, de veldleeuwerik en het roodborstje. Over een tijd komen de andere vogels. De grasmussen en de kleine karekieten. Het is steeds genieten en opletten. 

Bioloog

Peelen (67) is zelfstandig natuurgids. IVN-gids in het Rijn-Waalgebied. En met het Kinderwijkteam Arnhem vaak in Meinerswijk te vinden. De natuur heeft hem altijd gefascineerd. Niet zo verwonderlijk dus dat hij is afgestudeerd als algemeen bioloog. Al had zijn werkterrein vooral met immunologie te maken. Hij weet alles over virussen en antilichamen. 

Het leven in de natuur trekt hem. Als kind ging hij daarom al graag naar de dierentuin. Hij leest veel boeken. Hij kan een waslijst aan literatuur voorleggen. Over het leven in de natuur in het algemeen en hoe de natuur zich gevormd heeft. Geschiedenis is een andere passie van hem. Aan kennis geen gebrek. Die deelt hij graag met anderen. De rol als IVN-gids is geknipt voor hem. 

Kletsmeier

“Ik ben een echte kletsmeier, vertel graag wat de mensen in de natuur tegenkomen. Daar heb ik plezier in. Tijdens de excursies ontdek je ook zelf veel zaken. En soms wijzen anderen je op iets waar je zelf aan voorbij bent gegaan.” 

Elke excursie is anders, bekent hij. “Dat komt omdat het gebied steeds verandert. Nu heb je de voorjaarsbloemen. Later in het jaar kom je een variëteit aan bloemen en planten tegen. De natuur is elke maand anders. Het gaat vanzelf. Daar hoeft de mens niets aan te doen.” 

Hij praat met aanstekelijk enthousiasme. De natuur boeit hem mateloos. Peelen noemt Meinerswijk vanwege de grote variatie 'een prachtig gebied'. Als natuurliefhebber moet hij er daarom niet aan denken dat er op deze plek gebouwd wordt. Zo heeft Arnhem meer prachtige gebieden. 

Wandeling aanvragen

IVN Arnhem verzorgt 10 april een excursie in de Heemtuin en op 24 april kun je met deze organisatie een wandeling maken in Park Immerloo. 

Je kunt er ook voor kiezen om met je eigen groep op stap te gaan. In dat geval kun je een speciale wandeling aanvragen bij IVN Arnhem. Er zijn afwisselende wandelingen in de natuur onder begeleiding van gediplomeerde IVN-gidsen. Ideaal voor een bedrijfsuitje, een familiefeest of een groepsactiviteit voor jongeren. De wandeling wordt ‘ontdekkend en leerzaam’ genoemd. 

Wie interesse heeft kan mailen naar wandelingopverzoek@ivnarnhem.nl 

Afbeelding
Afbeelding