Snert voor Hongaarse vluchtelingen, 1957. (Foto: Wim van Rossem/Nationaal Archief)
Snert voor Hongaarse vluchtelingen, 1957. (Foto: Wim van Rossem/Nationaal Archief) Foto:

Historische Herberg: raadsel opgelost

ARNHEM - De Historische Herberg Arnhem is vrijdag 8 april van 17.00 tot 19.00 uur in de Molenplaats Sonsbeek aan de Zijpendaalseweg 24a in Arnhem. 

Historica Celeste Bouhuis staat stil bij de opvang van Hongaarse vluchtelingen in Arnhem in 1956 na het neerslaan van de Hongaarse Opstand door Sovjettroepen. Toen de eerste Hongaarse vluchtelingen in Arnhem arriveerden, was de woningnood groot en de wederopbouw in volle gang. Zat Arnhem wel op de komst van de Hongaarse ontheemden te wachten? Hierbij wordt een vergelijking getrokken met de komst van de Oekraïense vluchtelingen op dit moment.

Ook wordt een lang bestaande raadsel opgelost en wordt de identiteit onthuld van de maker van de muurtekeningen van wijnproevers in de middeleeuwse kelders van het Sint Petersgashuis.
Verder zal de geschiedenis van drie generaties Frequin en Hupkes een tijdsbeeld schetsen van de stad direct voor en na de Tweede Wereldoorlog.
Bezoekers kunnen tijdens de ‘zeepkistmeldpunten' een korte culturele mededeling doen of een historische vraag stellen.




De hoofdredacteur van De Gelderlander, Louis Frequin, werd na de oorlog ‘de Krantenpaus’ genoemd. Dat hij voortkwam uit een eenvoudige Arnhemse kleermakersfamilie in Klarendal is minder bekend. Nazaat Vincent Frequin vertelt hoe in drie generaties zijn katholieke familie emancipeerde en in de drukkers- en krantenwereld invloedrijk en spraakmakend werd. De verzetsactiviteiten van de Frequins tegen de Duitse bezetter komen hierbij zeker aan bod.

Vanaf 1800 bouwde de familie Hupkes hun kruidenierszaakje in de Turfstraat uit tot een winkelketen met delicatessenzaken en supermarkten in bijna elke Arnhemse wijk. Herrie Hupkes was voorbestemd om in de voetsporen van zijn voorvaderen te treden. Hij vertelt hoe dat rond 1965 helemaal anders liep en wat er van de firma Hupkes en van hemzelf is geworden.



Louis Frequin (links) en burgemeester Chris Matser, 1946(Foto: Privécollectie familiearchief Frequin).
Muurtekeningen wijnproevers in Sint Petersgasthuis (Foto: Henri ter Hall/Gelders Archief)