Dirigent Thea Endedijk oefent een canon met het brugkoor. (Foto: Hilde Wijnen)
Dirigent Thea Endedijk oefent een canon met het brugkoor. (Foto: Hilde Wijnen) Foto:

'Ik vind dat ik echte kanjers in de klas heb!'

Koorschool Arnhem viert tienjarig jubileum

ARNHEM - Koorschool Arnhem viert zondag 10 april haar tienjarig jubileum met een feestelijk optreden in de Nieuwe Kerk aan de Rosendaalseweg. Dirigent Thea Endedijk heeft er zin in: "We zijn er erg aan toe om een concert te geven. Het is zo lang geleden!"

Door Hilde Wijnen 

In de grote zaal van de Parcivalschool in Malburgen wordt driftig geoefend. Dat is ook nodig, want straks moeten alle concertliedjes van a tot z in de hoofden van de leerlingen zitten. Vanmiddag is het brugkoor aan de beurt. Er missen er een paar, maar de rest - elf basisschoolkinderen uit groep vijf, zes en zeven - is geestdriftig aan het repeteren. 

"Deze kinderen zingen van twee tot vier uur", vertelt muzikaal leider Thea Endedijk. "Heel knap, want dat is lang! Ze zijn enthousiast en trouw, maar ook kritisch. Ze weten precies wanneer ik iets vergeten ben en dan zeggen ze dat ook. Ik vind dat ik echte kanjers in mijn klas heb."

Canons, meerstemmig zingen, muziektheorie en liedjes in alle talen, Koorschool Arnhem geeft kinderen een brede muzikale scholing. "Er wordt niet veel aandacht besteed aan zingen op de basisschool", verklaart Thea. "En dat is jammer, want als het goed wordt gedaan, worden kinderen er zo blij van." 

Cirkelbeweging

Endedijk richtte de koorschool in 2012 op. Daarvoor gaf ze 33 jaar les aan de Pabo als muziekdocent. "Dat er op de basisschool niet veel gedaan wordt met zingen, begint eigenlijk daar al. Het is een cirkelbeweging. Pabostudenten krijgen steeds minder les en moeten steeds meer aan zelfstudie doen." 

"De kunstvakken worden op een hoop geveegd en daardoor leren toekomstige leraren geen muzikale vaardigheden meer, zoals zingen, een lied leiden en schoolinstrumenten gebruiken." 

De kinderen uit het brugkoor weten daar alles van. "Een vriendje van mij zit op een andere school en hij krijgt daar helemaal geen muziekles", vertelt Im (10). "Ik ook niet op mijn vorige school", vult Juune (10) aan. 

Im is een van de drie jongens in het brugkoor. De meisjes zijn veruit in de meerderheid. Waarom is dat eigenlijk? "Misschien hebben meisjes meer interesse in zingen en jongens in andere dingen?" oppert Im. "Bijna elke jongen in onze klas zit op voetbal", beaamt Tamar (8). Im knikt. "Ik zit óók op voetbal." 

Samen góed zingen

Im zingt al vier jaar bij de koorschool, Juune een jaar. En Tamar en Hannah (8) doen nu drie jaar mee. Ieder jaar krijgen de kinderen een compleet nieuw repertoire voorgeschoteld. "Anders wordt het saai," aldus Thea. Wat is van al die liedjes hun favoriet? "Goodnight!" roept Hannah meteen. "Cantando", zeggen Im en Juune allebei. "Dat is wel leuk," springt Thea in, "want dát lied gaat over wat wij hier doen: zingen met je vrienden. Eigenlijk is dat het belangrijkste. Laten zien dat samen zingen leuk is. En samen góed zingen het allerleukst." 

'Zing met de wind' met Koorschool Arnhem, 10 april in de Nieuwe Kerk aan de Rosendaalseweg in Arnhem. Aanvang 15.30 uur.

Voor meer informatie kijk op de website www.koorschoolarnhem.nl

Afbeelding
Afbeelding