Snoeibeurt bomen langs Apeldoornseweg

Toppen eiken komen in buurt van hoogspanningsleiding

ARNHEM - Bomen zijn belangrijk voor provincie Gelderland, ook langs wegen. Langs de N311 Apeldoornseweg in Arnhem staan bomen die circa 30 jaar geleden zijn geplant en onder een hoogspanningsmast van Tennet staan. Deze bomen moeten nu worden gesnoeid om de stroomvoorziening tussen Apeldoorn en Arnhem niet te verstoren.

Op de N311 (verlengde N784) bevindt zich onder een hoogspanningsleiding een laan van zomereiken, in eigendom van de provincie Gelderland. Deze laan valt onder de groenstructuur van de gemeente Arnhem. Zo'n 80 van deze eiken komen met hun toppen in de buurt van de hoogspanningsleiding en vormen daarmee een gevaar voor de stroomleverantie en de omgeving. In overleg met gemeente Arnhem en Tennet is daarom besloten de zomereiken in hun kroon fors terug te snoeien om ze te behouden.

De bomen worden teruggesnoeid en volgen de boog van de hoogspanningsleiding. Dit houd in dat waar de stroomleiding het laagste hangt, de bomen het forst worden teruggezet. 

De datum van uitvoering is nog afhankelijk van het moment dat Tennet de spanning van het stroomnet kan afhalen. Dit is nodig voor de veiligheid van de snoeiers. Doorgaand verkeer kan gebruik blijven maken van de Apeldoornseweg, maar moet rekening houden met verkeershinder.

Beheer en onderhoud 

De provincie Gelderland heeft vele kilometers boomrijen en boomvlakken in beheer. Grofweg gaat het om zo’n 82.000 individuele bomen en circa 250.000 bomen in zo’n 3500 boomvlakken. 

Het beheer is erop gericht bomen zo lang mogelijk in goede conditie te houden en de veiligheid zoveel mogelijk te waarborgen.