Het Arnhemse filiaal van de Nederlandsche Bank.
Het Arnhemse filiaal van de Nederlandsche Bank. Foto:

'De grootste bankoverval aller tijden'

ARNHEM - Cees Bijl de Vroe werkte al vijf jaar als directeur bij het Arnhemse Agentschap van de Nederlandsche Bank toen de slag om Arnhem begon. Hij verduisterde 1,6 miljoen gulden voor de nazi's. Dat kwam hem duur te staan, zo blijkt uit het boek 'De grootste bankoverval aller tijden.' 

Nederland zucht al vier jaar onder de Duitse bezetting, als een groep vastberaden verzetsvrienden de wapens opneemt. De tijd van onzichtbaar en klein verzet is voorbij. Ze deinzen nergens voor terug, plegen overvallen, blazen spoorlijnen op en bevrijden twee maten uit het Huis van Bewaring.

Gouden tip

Na de hete verzetszomer van 1944 krijgen ze een gouden tip. In de kluizen van twee banken in het oosten van het land ligt meer dan 200 miljoen gulden. Cash. 

Na toestemming uit Londen slaan ze toe. De kisten vol buitgemaakte bankbiljetten verdwijnen veilig in een hooiberg. Zelfs Winston Churchill wordt op de hoogte gebracht van wat de grootste bankoverval ter wereld blijkt te zijn.

De euforie is groot, maar niet overal. De Duitsers zijn beschaamd en woedend tegelijk. Een beruchte oud-Gestapo officier van de Sicherheitsdienst krijgt de leiding over het onderzoek. De jacht is begonnen. 

Geheime archieven

Auteur Frank Krake vertelt over zijn onderzoek: "Een belangrijke datum voor mij was 1 januari 2021, toen een heleboel geheime archieven na 75 jaar eindelijk vrijgegeven werden. Ik had al heel wat nieuwe feiten ontdekt, maar wat ik daar vond was ronduit spectaculair."

Hoofdrol voor 
Arnhemse bankier
Cees Bijl de Vroe

"Niet alleen in Almelo werd geld voor de nazi’s ontvreemd. Cees Bijl de Vroe had in Arnhem zo zijn eigen problemen met de Duitse bezetters. Hij wilde voorkomen dat de voorraad gouden tientjes van de DNB aan het Velperplein in verkeerde handen viel. Daarom verstopte hij ze voor de nazi’s. De sleutel van de kluis liet hij verdwijnen. Het hele verhaal over deze heldendaad van Bijl de Vroe, die hem wrang genoeg het leven kostte, staat uitgebreid in het boek." 

'De grootste bankoverval aller tijden' vertelt het waargebeurde verhaal van een groep jonge mensen die zich verenigen in hun verzet tegen de bezetters. 
Een verhaal over ongekende dapperheid, onvoorwaardelijke vriendschap en een ontluikende liefde, tegen de achtergrond van een alles verscheurende oorlog. Nu in de winkel.

Afbeelding
Afbeelding
(Foto: Uitgeverij Achtbaan)