Enkele vrijwilligers aan het werk.
Enkele vrijwilligers aan het werk. Foto: Ellen Koelewijn Fotografie

Buurthuis ’t Huukske opgeknapt tijdens NLDoet

Algemeen

ARNHEM - Met vereende krachten is buurthuis ’t Huukske aan de Mauritsstraat opgeknapt. ‘Opgepimpt’ noemen ze het zelf. De vrijwilligersmanifestatie NLDoet is daar een uitgelezen mogelijkheid voor. Klussen die anders in etappes worden uitgevoerd, konden nu binnen een paar uur worden geklaard. 

Door Vincent Vos

Aan hulp is geen gebrek. Twintig tot dertig mensen hebben deze zaterdag hun diensten aangeboden. Er is genoeg te doen en het is er nog gezellig ook. Wat wil je als vrijwilliger nog meer. 

Het buurthuis van Arnhem-West is gevestigd in de oude bewaarschool. Het gebouw is in zelfbeheer en wordt gerund door vrijwilligers. Het trefpunt voorziet in een behoefte. Het heeft een sociale functie in een wijk waar mensen zich met elkaar verbonden voelen. Van maandag tot donderdag zijn er altijd mensen te vinden die er koffie komen drinken. 

Bestuurslid Frans Westdorp schat dat het er elke dag toch al gauw een stuk of vijftien zijn. “Vanmorgen zat de huiskamer zo goed als vol met koffiedrinkers”, geeft hij aan hoe populair deze activiteit is. “Soms komt een stel op bezoek dat vroeger in de buurt heeft gewoond.” Ook wordt er door vrijwilligers gekookt voor mensen uit de wijk. Dat gebeurt volgens hem van oktober tot april. Al was het vanwege de coronamaatregelen niet gemakkelijk. Buurthuizen waren gesloten omdat door de overheid door bijeenkomsten een streep was gehaald. Nu de regels versoepeld zijn, wordt er volgens Westdorp weer wekelijks gekookt. De maaltijden vallen gezien de opkomst in de smaak. 

Creativiteit

Ook voor kinderen uit de wijk is er veel te doen. Dat geldt eveneens voor mensen zie op zoek zijn naar creatieve uitdagingen. Er is een naaiclub, je kunt er tekenen en schilderen of je talent tonen in het grafiekatelier. Voor Tai-Chi, yoga, biodanza of sacraal dansen ben je in ’t Huukske op het juiste adres. 

Het buurthuis is gevestigd in Arnhem-West. Dat wordt een van de meest veelzijdige wijken van de stad genoemd. Door de aanwezigheid van een zorgcentrum is het aantal ouderen automatisch wat hoger. Lombok heeft volgens gegevens van Volkshuisvesting Arnhem relatief veel eenpersoonshuishoudens. En bekend is natuurlijk vooral Het Dorp met voorzieningen voor gehandicapten. 

Betrokkenheid

Bijzonder is dat veel bewoners actief zijn in hun buurt. Dat duidt op een grote sociale betrokkenheid. Iets waar ook Westdorp al op duidde. Het buurthuis is daarbij een belangrijke schakel. “In principe zijn we iedere dag geopend. In het weekend niet. Dat is er geen vrije inloop. Om het financieel te kunnen redden, verhuren we de commerciële ruimten aan bedrijven.” Het buurthuis draait dus op vrijwilligers. De organisatie kan daarbij een beroep doen op dertig tot veertig mensen. “We hebben altijd behoefte aan uitbreiding van het aantal vrijwilligers. Maar welke organisatie heeft dat nu niet? We zoeken momenteel vooral iemand voor het bestuur, een voorzitter, want die functie is vacant.”

Voor meer info over vacatures kijk op www.thuukskearnhem.nl en kijk onder het kopje vrijwilligers.