De aftrap van de estafette. Burgemeester Marcouch te midden van leerlingen van de Jan Ligthartschool. (Foto: Natuurcentrum Arnhem)
De aftrap van de estafette. Burgemeester Marcouch te midden van leerlingen van de Jan Ligthartschool. (Foto: Natuurcentrum Arnhem)

Arnhemmers op de bres tegen zwerfafval

Algemeen

ARNHEM - Deze week gaat de Afvalestafette door Arnhem. Ruim 2500 basisschoolleerlingen, kinderwijkteams, bedrijven en bewoners zetten zich in voor een schone stad door, met grijpers en zak, zwerfafval te lijf te gaan. Burgemeester Ahmed Marcouch gaf afgelopen maandag het officiële startsein, samen met ruim 300 leerlingen van de Jan Ligthartschool.

“Wat ben ik trots op jullie!” Met die woorden richtte de burgemeester zich tot de kinderen die, met hun grijpers in de aanslag, klaar stonden om de wijk in te gaan voor een grondige opschoonactie. “En vergeten jullie niet het stokje door te geven aan zoveel mogelijk mensen? Want zwerfafval is niet alleen storend, het is ook verschrikkelijk slecht voor de natuur en ons milieu!”, aldus Marcouch.

Stokje doorgeven

De hele week worden er op verschillende plekken in de stad activiteiten georganiseerd. Ook bedrijven doen enthousiast aan de opruimactie mee. Zoals het hoort bij een estafette wordt daarbij steeds het stokje doorgegeven. Bedrijven ontvangen de Afvalestafette-Ton met materialen om zelf een opschoonactie te organiseren met collega’s. Vervolgens wordt de ton overgedragen aan een ander bedrijf naar keuze. 

Zo vertelt Jeroen Daams van Accountantsbedrijf DDJ de cijfers voorbij: “Wij vinden het belangrijk om als bedrijf oog te hebben voor onze omgeving. Daarbij is een opschoon-ommetje ook echt een leuke team-activiteit voor tijdens de lunchpauze. Ik kan het elk bedrijf aanraden!” Bedrijven die willen meedoen kunnen zich aanmelden via www.afvalestafette.nl.

Zaterdag 19 maart - tijdens de Landelijke Opschoondag - vindt op Stadsboerderij de Korenmaat aan de Marius van Beeklaan 5 om 16.00 uur de afsluiting plaats. Het afval dat tijdens de verschillende activiteiten is opgehaald, is op de stadsboerderij verzameld. Zodra de laatste afvalzakken binnen zijn, maakt  wethouder Bob Roelofs de eindstand bekend.

De Afvalestafette is een initiatief van Natuurcentrum Arnhem en het KinderWijkTeam, in samenwerking met de Gemeente Arnhem.

Afbeelding
Afbeelding