Veel enthousiasme bij opening eerste Gelderse  netsportveld in Arnhem.
Veel enthousiasme bij opening eerste Gelderse netsportveld in Arnhem. Foto: provincie Gelderland

Eerste Gelderse netsportveldje geopend in Arnhem

Algemeen

ARNHEM - In aanloop naar het WK Volleybal Vrouwen 2022 lanceerde provincie Gelderland een subsidieregeling voor netsportvelden. De regeling is zo’n succes dat er extra geld beschikbaar komt om aan alle aanvragen te voldoen. De komende tijd worden er in Gelderland 34 veldjes geplaatst. Onlangs werd het eerste netsportveld geopend bij de Lea Dasbergschool in Arnhem.

Het metalen net van het netsportveld kan tegen een stootje en is in hoogte verstelbaar. Zo kunnen er verschillende sporten worden gespeeld, zoals naast volleybal bijvoorbeeld ook badminton, tennis en voetvolley. “Buiten voetballen kan in veel wijken al, maar er zijn bijna geen openbare plekken waar je buiten kan volleyballen of tennissen”, legt sportgedeputeerde Jan Markink uit. “Dat willen we veranderen, want buiten sporten en bewegen is gratis, leuk en kan altijd.”

Gelderse volleybalverenigingen konden in samenwerking met een andere partij in de buurt, bijvoorbeeld een school, de afgelopen weken een subsidie aanvragen voor een netsportveld. In Arnhem is door Jan Markink en de Arnhemse wethouder Jan van Dellen samen met de kinderen van de Lea Dasbergschool met veel enthousiasme het eerste veld in Gelderland geopend.  

Extra geld 

De provincie draagt 4.000 euro bij aan elk veld dat wordt aangelegd. De subsidie wordt met 1.000 euro verhoogd als er een plan gemaakt wordt om kinderen te betrekken voor wie sporten minder makkelijk toegankelijk is. Bijvoorbeeld kinderen uit de buurt voor wie een betaalde sportvereniging te duur is, of voor mensen met een beperking.

In Arnhem komen maar liefst 10 veldjes, maar ook in onder andere Renkum, Harderwijk, Ede, Rheden, Oldebroek, Apeldoorn, Winterswijk, Doetinchem en Brockhorst zijn binnenkort netsportveldjes te vinden. De regeling zo’n succes dat subsidieplafond van 100.000 euro is verhoogd naar 180.000 euro om aan alle aanvragen te voldoen.

WK Volleybal Vrouwen 2022 

In 2022 vindt het FIVB WK Volleybal Vrouwen voor de eerste keer in de historie plaats in Nederland. Het vierjaarlijkse WK duurt ruim drie weken en aan het evenement nemen 24 landen van vijf verschillende continenten deel. In totaal worden er van 23 september t/m 15 oktober ruim honderd wedstrijden gespeeld. Het grootste deel van het evenement vindt plaats in de provincie Gelderland, met Arnhem en Apeldoorn als speellocaties.

Afbeelding