Burgemeester Ahmed Marcouch: "In Arnhem willen we graag aan vluchtelingen een veilige plek geven."
Burgemeester Ahmed Marcouch: "In Arnhem willen we graag aan vluchtelingen een veilige plek geven." Foto: gemeente Arnhem

Twee cruiseschepen aan Rijnkade voor noodopvang vluchtelingen uit Oekraïne

Algemeen

ARNHEM - De gemeente Arnhem wil ruimhartig bijdragen aan de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Daarvoor worden twee cruiseschepen ingezet die vanaf donderdag 10 maart beschikbaar en gereed zijn voor de opvang. Verdeeld over de twee schepen kan aan 300 tot 340 vluchtelingen onderdak worden geboden.

“In Nederland wordt met afschuw kennisgenomen van de oorlog in Oekraïne en het bijbehorende humanitaire leed. Een grote groep vluchtelingen reist inmiddels naar en in ons land. Onder regie van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden worden in deze regio 1000 opvangplekken gezocht waaraan de Arnhemse opvanglocatie een substantiële bijdrage levert”, aldus de gemeente. 

Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem en voorzitter veiligheidsregio Gelderland-Midden: “Vanwege de situatie in Oekraïne is er dringend extra opvang nodig. Daarvoor is hulp van ons allemaal nodig. In Arnhem willen we graag aan vluchtelingen een veilige plek geven. Daarom hebben we zo snel mogelijk twee noodopvanglocaties verzorgd. We hopen dat de vluchtelingen hier op adem kunnen komen en warmte vinden.”

Cruiseschip

Rederij United Rivers stelt twee van haar cruiseschepen beschikbaar voor de noodopvang van vluchtelingen. De cruiseschepen bieden plaats aan maximaal 340 mensen en kunnen voor tenminste enkele maanden worden ingezet. De schepen zijn gisteren aangemeerd en direct klaargemaakt voor een veilig verblijf voor onder andere kinderen. Vluchtelingen komen met bussen en ook met eigen vervoer. Daarvoor zijn in de nabije omgeving parkeervoorzieningen getroffen. Wethouder vluchtelingenzaken Cathelijne Bouwkamp: “In Arnhem voelen we grote solidariteit en medemenselijkheid met vluchtelingen. Het is fijn dat we nu ook de Oekraïnse vluchtelingen opvang kunnen bieden.”

Wat kunt u doen?

Veel inwoners hebben vragen over wat de situatie in Oekraïne en wat de komst van Oekraïense vluchtelingen voor hen betekent of wat ze kunnen doen. We zien al vele particuliere initiatieven om de vluchtelingen te helpen. Marcouch: “Ik vind het hartverwarmend om te zien hoe wij, die zelf in veiligheid leven, mensen willen helpen die door oorlog huis en haard ontvlucht zijn.” 

Arnhemmers die vragen hebben of willen helpen kunnen voor informatie terecht op www.arnhem.nl/oekraine.